Rūdolfa Blaumaņa noveļu apguve 10.klasē - Šumova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba „Rūdolfa Blaumaņa noveļu apguve 10.klasē” mērķis ir izstrādāt metodiskās sistēmas variantu, kas palīdzētu 10.klases skolēniem apgūt Rūdolfa Blaumaņa noveles, rosinātu aktualizēt novelēs atrodamās vērtības, attīstot un pilnveidojot savu personību. Diplomdarbā ir piecas nodaļas: 1.Vērtīborientētas sadarbības nozīmīgums literatūras mācību procesā. 2.Ieskats Rūdolfa Blaumaņa personībā un daiļradē. 3.Skolotāja sagatavošanās darbam klasē. 4.R. Blaumaņa personībai un novelēm veltīto stundu norise. 5.Skolotāja un skolēnu sadarbības rezultātu analīze un izvērtējums. Pirmajā nodaļā apzināta, analizēta un izpētīta literatūra par vērtību un vērtīborientētās sadarbības nozīmi literatūras mācību stundās. Otrajā nodaļā ir apzināti literatūrzinātnieku pētījumi, lai pētītu Rūdolfa Blaumaņa personību un daiļradi. Trešajā nodaļā ir dots jauniešu vecumposma raksturojums, divu 10.klašu skolēnu izpētes un mācību materiālu atlases apraksts. Ceturtajā nodaļā ir aprakstīta R. Blaumaņa personībai un novelēm veltīto stundu norise. Piektajā nodaļā ir skolotāja un skolēnu sadarbības rezultātu analīze un izvērtējums. Pedagoģiskā izmēģinājuma laikā pārbaudīta mācību materiālu efektivitāte, balstoties uz vērtīborientētu sadarbību. Darbs iesakāms topošajiem literatūras skolotājiem un vidusskolas latviešu literatūras skolotājiem. Atslēgas vārdi – Rūdolfs Blaumanis, novele, vērtības, personība.

The aim of the Diploma paper Studying „Rūdolfs Blaumanis’ Short Stories in Grade 10” is to create a methodological system to help 10th grade students to learn Rūdolfs Blaumanis’ Short Stories, novellas encourage update values in the development and improvement of their personality. The Diploma paper consists of 5 chapters: 1.The importance of value – cooperative literature teaching; 2.Preview Rūdolfs Blaumanis’ personality and creative work; 3.Teacher preparation for work in class; 4.Class observation of R. Blaumanis’ personality and short stories; 5.Teacher and student collaborative analysis of the results and evaluation. The first chapter deliberate analyzed and studied literature on value and value- cooperation in the literature lessons. The second chapter is a deliberately literary studies to study Rūdolfs Blaumanis’ personality and creative work. The third chapter is given to the youth age group characteristics, two 10th grade students research and study materials selection description. The fourth chapter describes class observation of R. Blaumanis’ personality and Short Stories. The fifth chapter is a teacher and student collaborative analysis of the results and evaluation. Teacher during the study tested the effectiveness of teaching materials based on the value-cooperation. The Diploma paper is recomended for both teachers and students of Latvian language and literature in secondary school. The key words- Rūdolfs Blaumanis’, Short Stories, values, personality.
Studying Rūdolfs Blaumanis’ Short Stories in Grade 10
Keywords: Pedagoģija; Rūdolfs Blaumanis; novele; vērtības; personība