Acu fiksācijas parametru analīze DEM testa un lasīšanas uzdevuma izpildes laikā - Purauska, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir rakstīts latviešu valodā uz 28 lappusēm. Tas satur 17 attēlus, 1 tabulu, 1 pielikumu un 22 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt, vai pastāv tieša saistība starp fiksācijas parametriem DEM testa izpildes laikā un reāla teksta lasīšanu. Pētījumā piedalījās 379 skolēni no 1. līdz 6. klasei. Dalībniekam bija jālasa datorizētā DEM testa C karte un jāveic lasīšanas uzdevums, kurā tika lasīts īss, vecumam atbilstošs teksts. Acu kustības tika reģistrētas ar Tobii Pro Fusion pieraksta iekārtu un Titta Master programmu. Fiksāciju analīzei tika izmantots I2MC algoritms. Salīdzinot DEM testā un lasīšanas uzdevumā iegūtos rezultātus, tika novērota vidēji cieša korelācija starp vidējo fiksāciju ilgumiem (p<0,0001) un testu kopējo izpildes ilgumu, kā arī tika novērota vāja korelācija starp fiksāciju skaitu.

The bachelor thesis is written in Latvian on 28 pages. It contains 17 figures, 1 table, 1 appendix and 22 references to literature sources. The aim of the study was to assess whether there is a direct correlation between fixation parameters during the DEM test and real text reading. The study involved 379 students from grades 1 to 6. Each participant read a computerized DEM test C card and performed a reading task with a short, age-appropriate text. Eye movements were recorded using the Tobii Pro Fusion device and Titta Master software. The I2MC algorithm was used for fixation analysis. Comparing the results from the DEM test and the reading task, a moderate correlation was observed between the average fixation durations (p<0,0001) and the total test completion time, as well as a weak correlation between the number of fixations.
The Analysis of Eye Fixation Parameters During Computerized Developmental Eye Movement (DEM) Test and Reading Task
Keywords: Optometrija; fiksācija; DEM tests; lasīšana; lasīšanas uzdevums