Klimata un augsnes sastāva ietekme uz glikoalkaloīdu saturu bioloģiskā un konvenciālā veidā audzētos kartupeļos - Aišpure, Anete (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā salīdzinātas glikoalkaloīdu koncentrācijas konvencionālajos un bioloģiskajos laukos audzēto kartupeļu genotipos, kā arī divu secīgu gadu ražu kartupeļu genotipu glikoalkaloīdu koncentrācijas. Pētīta augsnes satura un klimata ietekme uz glikoalkaloīdu koncentrāciju. Eksperimentam izvēlēti 10 dažādi Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu genotipi. Glikoalkaloīdu saturs tika noteikts ar šķidruma hromatogrāfijas (ŠH)- masspektromerijas (MS) metodi. Rezultāti liecina, ka bioloģiskajos laukos glikoalkaloīdu līmenis ir 1,13 reizes augstāks nekā konvencionālajos laukos. Salīdzinot divu secīgu gadu ražas, 2011. gadā kartupeļu genotipiem ir 1,54 reizes augstāka glikoalkaloīdu koncentrācija nekā 2010. gada ražai. No organiskajām vielām augstāks slāpekļa daudzums ir bioloģisko lauku augsnē, savukārt P2O5 un K2O koncentrācijas ir augstākas konvencionālo lauku augsnē. Apmēram par 2° C augstāka temperatūra (izņemot jūniju) ir bijusi 2010. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu. 2010.

Content of glycoalkaloids in potato genotypes grown in conventional and organic farming, as well the content of glycoalkaloids of the same potato genotypes during two consecutive years was compared. The impact of the soil content and the climate on concentration of glycoalkaloids was also studied. 10 different potato genotypes grown in the fields of Priekuli State Plant Breeding Institute were chosen for the study. The content of glycoalkaloids was determined by liquid chromatography (LC) – masspektrometry (MS) method. It is observed that content of glycoalkaloids in biological fields was 1.13 times higher than that in conventional fields. Comparing the harvest of two consecutive years, the concentration of glycoalkaloids in 2011 is 1.54 times higher than concentration of glycoalkaloids in 2010. The higgest quantity of nitrogen was found in the soil of organic fields. The concentrations of P2O5 and K2O are higher in the soil of conventional fields. About 2° C higher temperature (except
Influence of climate and soil on the content of glycoalkaloids in potato grown in organic and conventional fenming way
Keywords: Farmācija