Bezvadu datortīklu drošības novērtējums Rīgas centrā - Pavličenko, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tiek veikta padziļināta bezvadu datortīklu drošības izpēte Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot interneta pakalpojumu sniedzēju (IPS) izmantoto maršrutētāju un optisko modemu noklusējuma konfigurācijām, paroļu ģenerēšanas principiem un WPS ievainojamībām. Darba gaitā analizēti gan lielo operatoru (Tet, LMT, BITE, Tele2), gan mazāku IPS un alternatīvo pieslēgumu (p2p WiFi linki) drošības risinājumi. Praktiskajos eksperimentos un lietotāju aptaujās tika konstatētas būtiskas atšķirības paroļu sarežģītībā, kā arī identificētas ievainojamības, kas joprojām pastāv noteiktos tīklos, īpaši Tet optiskajos modemiem privātmāju sektorā. Darbā sniegts salīdzinošs dažādu maršrutētāju un paroļu shēmu novērtējums, aprēķināts uzlaušanas laiks ar mūsdienu aparatūru, kā arī izstrādātas rekomendācijas drošības uzlabošanai gan gala lietotājiem, gan operatoriem. Pētījums veikts, pilnībā ievērojot likumdošanas prasības un ētikas normas, visus testus veicot tikai ar WiFi tīklu īpašnieku rakstisku piekrišanu.

This bachelor’s thesis presents an in-depth study of wireless network security in Latvia, with a particular focus on the default configurations, password generation schemes, and WPS vulnerabilities of routers and optical modems used by Internet Service Providers (ISPs). The research covers both major operators (Tet, LMT, BITE, Tele2) and smaller ISPs or alternative connections (p2p WiFi links). Practical experiments and user surveys revealed significant differences in password complexity and identified vulnerabilities that still persist in certain networks, especially in Tet optical modems in the private housing sector. The thesis provides a comparative assessment of various router and password schemes, calculates the time required for brute-force attacks using modern hardware, and offers recommendations for improving security for both end users and ISPs. The study was conducted in full compliance with legal requirements and ethical standards, with all tests carried out only with the written consent of the WiFi network owners.
Wireless network security assessment in the center of Riga
Keywords: Datorzinātne; bezvadu datortīklu drošība; WPA2 ievainojamības; paroļu ģenerēšana; WiFi drošība