Ar plazmas elektrolītiskās oksidēšanas metodi iegūto modificēto alumīnija oksīdu pārklājumu luminiscences īpašību izpēte - Zolotarjovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2016)
Ar plazmas elektrolītisko oksidēšanu (PEO) iegūtie pārklājumi uz metālu virsmām ir cieti, biezi keramiskie pārklājumi, kuriem ir liels pielietojumu klāsts un daudz priekšrocības salīdzinot ar citiem pārklājumu veidiem. Pārklājumu ar jaunām īpašībām ražošanai ir nepieciešams veids pārklājuma leģēšanai. Darbā tiks apskatīta metode alumīnija oksīda pārklājumu leģēšanai ar Eu joniem izmantojot poru iepildīšanas metodi. Izveidojot ar Eu joniem leģētu alumīnija oksīda pārklājumu uz tehniskā alumīnija sakausējuma virsmas un izpētot iegūtā pārklājuma luminiscences īpašības bija novērota Eu jona stāvokļa maiņa no Eu3+ uz Eu2+ ar fotoluminiscences intensitātes pieaugumu līdz 10 reizēm. Izmantotas luminiscences dzišanas kinētikas, SEM, XRD un FTIR metodes iegūtā paklājuma struktūras, morfoloģijas un sastāva pētījumiem.

Hard ceramic coatings on surface of metals produced using Plasma Electrolytic oxidation (PEO) have a wide range of technological applications as well as various advantages in comparison with other coating methods. A method to incorporate dopants into the coatings is needed to produce coatings with new properties. This work is devoted to a novel approach of doping alumina coatings on aluminium surface with Eu ions: pore filling method. Eu-doped alumina coating on aluminium alloy was prepared. Eu recharging from Eu3+ to Eu2+ was observed by studying luminescence of obtained coating. Moreover, photoluminescence intensity increase up to 10 times was observed after doping. Luminescence decay kinetics, SEM, XRD and FTIR methods were used to study structure and morphology of coatings.
Luminescence properties of modificated alumina coatings prepared with plazma electrolytic oxidation
Keywords: Fizika; Plazmas Elektrolītiskā Oksidēšana; PEO; luminiscence; luminiscence; termostimulētā luminiscence