Personas datu aizsardzības regulējums ES, tā nepilnības, nākotnes izmaiņas un to ietekme uz datu aizsardzības regulējumu ES un Latvijā - Gaiķis, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienu informācijas tehnoloģiju laikmetā, kad interneta lietotāju skaits ir lielāks kā jebkad un tiešsaistē piedāvātie pakalpojumi tiek izmantoti līdz šim nepieredzētā apjomā, arī personas datu ievākšanas, apstrādes un uzglabāšanas procesi noris neiedomājamā mērogā. Šī iemesla dēļ par ļoti aktuālu ir kļuvis jautājums, vai Eiropas Savienība ir pienācīgi novērtējusi nepieciešamību pēc kvalitatīva personas datu aizsardzības tiesiskā regulējuma un vai pašreizējais regulējums nodrošina pietiekami augstu personas datu aizsardzības līmeni. Darba mērķis ir analizēt, kā un kādā mērā ES tiesību akti aizsargā personas tiesības uz savu datu aizsardzību, kā arī aplūkot un analizēt Eiropas Komisijas ieceri veikt visaptverošu datu aizsardzības noteikumu reformu. Pētījuma rezultātā darba autors konstatē pašreizējā tiesiskā regulējuma nepilnības un trūkumus, kā arī paredz būtiskākās izmaiņas un uzlabojumus personas datu aizsardzības tiesiskajā regulējumā, ko varētu sniegt datu aizsardzības tiesiskā regulējuma reforma.

In today’s information technology world, when the number if Internet users is higher than ever and the services offered on-line are being used at a rate unseen before, the collecting, processing and storing of personal data also happens on an unimagineable scale. Because of this, the question whether the European Union has properly assessed the necessity for a well-developed data protection legal framework and whether the current legal framework provides for high enough personal data protection standarts has become highly topical. The purpose of this research is to analyse how and to what extent the European Union Law protects every person’s rights to the protection of his/her personal data, and also to contemplate and analyse the European Commission’s proposed comprehensive reform on data protection rules. In the results of the research, the author identifies the main drawbacks to the current legal framework and also foresees the most notable changes and improvements that the reform on data protection rules could bring to the current data protection legal framework.
Personal data protection legislation in the EU, its drawbacks, changes in the future and the effect they will have on data protection legislation in the EU and Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; personas datu aizsardzības tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā; pašreizējā regulējuma galvenie trūkumi; datu aizsardzības noteikumu reforma; Vispārīgā datu aizsardzības regula