Digitālo mediju ietekme uz pirmsskolas izglītības iestādes vecākās grupas bērnu psiholoģisko attīstību - Francuzeviča, Ilona (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darba tēma ir „Digitālo mediju ietekme uz pirmsskolas izglītības iestādes vecākās grupas bērnu psiholoģisko attīstību” Darba mērķis ir izpētīt digitālo mediju lomu vecākās pirmsskolas izglītības iestādes (PII) grupas bērnu psiholoģiskajā attīstībā. Kvalifikācijas darbā tiek atspoguļots mūsdienās ļoti aktuāls jautājums, vai bērnus pozitīvi vai negatīvi ietekme jaunās tehnoloģijas un, kā tās ietekme bērnu psiholoģisko attīstību. Tika izpētīti un analizēti dažādi literatūras avoti. Digitālie mediji ir spēcīgs sabiedriskās domas veidotājs un to satura kvalitāte būtiski ietekmē sabiedrības attīstību. Mediji producē noteiktus stereotipus gan uzvedībā, gan gaumē, tie attālina bērnus un jauniešus no patiesās realitātes. Mediji izvirza labas vai sliktas gaumes paraugus, kas reprezentē to vai citu sociālās dzīves, attiecību un izpausmju modeli. Savukārt, runājot par pirmsskolas bērniem, kuri vēl jo vairāk ir ietekmējami, jo viņi neatšķir, realitāti no virtuālās realitātes. Tāpēc bērni ir jāpasargā no tehnoloģiju sliktās ietekmes un to ir spējīgi izdarīt tikai vecāki ar savu piemēru un audzināšanu. Atslēgvārdi: digitālie mediji, psiholoģiskā attīstība, 5 – 6 gadus veci bērni.

The topic of the qualification work is “Influence of digital media on the psychological development of the children of the senior group of the pre-school educational institution” The aim of the work is to study the role of digital media in the psychological development of the children of the senior pre-school educational institution. The qualification work reflects the very topical question of whether children are positively or negatively affected by new technologies and how they affect children's psychological development. Various literature sources were studied and analyzed. Digital media are a powerful generator of public opinion and the quality of their content has a significant impact on the development of society. The media produce certain stereotypes in both behavior and taste, they distance children and young people from the real reality. The media present examples of good or bad taste that represent one or another model of social life, relationships and expressions. In turn, when it comes to preschool children, who are even more affected because they do not distinguish between reality and virtual reality. Therefore, children need to be protected from the ill effects of technology and only parents can do this with their own example and upbringing. Keywords: digital media, psychological development, 5-6 year old children.
Influence of digital media on the psychological development of the children of the senior group of the pre-school educational institution
Keywords: Pedagoģija; digitālie mediji; psiholoģiskā attīstība; 5 – 6 gadus veci bērni; 5 - 6 vecu bērnu uzvedības pazīmes