Darba vides riski meža stādīšanas un aizsardzības darbos, veselīgi un droši darba paņēmieni - Rieksta, Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
“Darba vides riski meža stādīšanas un aizsardzības darbos, veselīgi un droši darba paņēmieni”. Darba autore: Liene Rieksta. Darba zinātniskais vadītājs: profesors, Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 85 lpp., ietver 27 attēlus, 17 tabulas, 4 pielikumus, 43 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par nozīmīgākajiem darba vides riska faktoriem meža stādīšanas un aizsardzības darbos, arodslimību un nelaimes gadījumu statistikas analīze. Pētīta ergonomisko, traumatisma, bioloģisko un fizikālo risku ietekmi uz darbinieku. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā ir ar aprakstītajām metodēm iegūto rezultātu analīze, apkopošana un izklāstīšana. Ir izstrādāti preventīvie pasākumi, kas ietver veselīgus un drošus darba paņēmienus. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka meža stādīšanas un aizsardzības darbos būtiskākie ir ergonomiskie un traumatisma riska faktori, kas ir vērtējami ar pieļaujamu vai ciešamu riska pakāpi. Būtiski ir arī bioloģiskie riska faktori un darbs ārā apstākļos, kas vērtējami ar pieļaujama riska pakāpi.

“Work environment risks in forest planting and protection works, healthy and safe work practices”. Author: Liene Rieksta. Scientific supervisor: Professor, Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Thesis contain 85 pages, 27 figures, 17 tables, 4 appendices and 43 literature references. The study thesis consists of 4 parts. The first part summarises and analyses the literature on major risk factors of the working environment in forest planting and protection works, an analysis of occupational diseases and accident statistics. The impact of ergonomic, traumatic, biological and physical risks on the worker has been studied. The second part describes the methods used in the study but the third part contains analysis, completion and presentation of the results of the methods described. Preventive measures have been developed which include healthy and safe working practices. The results of the study had to the conclusion that ergonomic and traumatic risk and protection activities, which are assessed with an acceptable or tolerable work outside under conditions to be assessed with an acceptable level of risk are also essential.
Work environment risks in forest planting and protection works, healthy and safe work practices
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; meža stādīšana; aizsardzība; ergonomiskie riski; droši darba paņēmieni