Saukas ezera fitoplanktona raksturojums - Kloviņš, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs tika veikts saskaņā ar projekta “Latvijas upju baseinu apsaimniekošanas plānu ieviešana laba virszemes ūdens stāvokļa sasniegšanai” (LIFE GoodWater IP, 23 Nr. LIFE18IPE/LV/000014) ietvaros. Pētījuma mērķis bija izvērtēt Saukas ezera ekoloģisko stāvokli 2020. un 2021. gada vasarā pēc fitoplanktona kvantitatīvajiem un kvalitatīvajiem rādītājiem. 2020. gada fitoplanktona paraugos Saukas ezerā tika konstatētās 84 fitoplanktona sugas no septiņiem aļģu nodalījumiem. Jūlijā konstatētas augstākās fitoplanktona biomasas pateicoties kramaļģēm un zilaļģēm. 2021. gadā tika konstatētas 63 fitoplanktona sugas no astoņiem fitoplanktona nodalījumiem. Apsekotajās paraugošanas stacijās dominēja zilaļģes Microcystis spp. ģintis un kramaļģes Aulacoseira spp. ģintis. Stipri eitrofā Saukas dzirnavezera ūdeņi var potenciāli ietekmēt Saukas ezera kvalitāti. Saukas ezera ekoloģiskā kvalitāte pēc PCQ (Nigaarda) modificētā indeksa bija augsta, pēc hlorofila-a vidējā satura ezerā gada laikā un pēc aļģu sabiedrības apraksta (PCD) bija laba un pēc Pielou vienmērīguma indeksa (J) bija vidēja. Saukas ezera ekoloģiskā kvalitāte pēc fitoplanktona gala vidējās ekoloģiskās kvalitātes indeksa (EQR) ir laba. Kopumā Saukas ezera ekoloģiskā kvalitāte novērtējama kā laba.

The bachelor's thesis was carried out in accordance with the project “Implementation of Latvian River Basin Management Plans to Achieve Good Surface Water Status” (LIFE GoodWater IP, 23 No. LIFE18IPE / LV / 000014). The aim of the study was to evaluate the ecological status of Lake Sauka in the summer of 2020 and 2021 according to the quantitative and qualitative parameters of phytoplankton. In the phytoplankton samples of 2020, 84 phytoplankton species from seven algal types were detected in Lake Sauka. In July, the highest phytoplankton biomass was detected due to diatoms and cyanobacteria. In 2021, 63 phytoplankton species were detected from eight phytoplankton types. The surveyed sampling stations were dominated by cyanobacteria Microcystis spp. genera and diatoms Aulacoseira spp. The Sauka Reservoir is a potential polluter of Lake Sauka. The ecological quality of Lake Sauka was high according to the PCQ (Nygaard) modified index, the average chlorophyll-a content of the lake during the year and according to the algal community description (PCD) was good and the Pielou uniformity index (J) was average. The ecological quality of Lake Sauka is good according to the phytoplankton final average ecological quality index (EQR). In general, the ecological quality of Lake Sauka can be assessed as good.
Characteristic of phytoplankton of Lake Saukas
Keywords: Bioloģija; ekoloģiskā kvalitāte; fitoplanktons; Saukas ezers; aļģu nodalījumi; EQR