Ciešanu pieredze un Antīkā traģēdija Sērena Kirkegora un Frīdriha Nīčes filosofijā - Puķe, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir “ Ciešanu pieredze un Antīkā traģēdija Sērena Kirkegora un Frīdriha Nīčes filosofijā”. Cilvēciskās ciešanas ir viens no aspektiem, kas vienmēr ir bijis mākslas un, jo īpaši, traģiskās māksla uzmanības laukā. Traģēdija ir mākslas forma, kuras galvenā tēma ir cilvēks un viņa ciešanas saskarsmē ar apkārtējo pasauli un līdzcilvēkiem. Gan traģēdija, gan, jo īpaši ciešanu koncepts ir tēmas, kurām gan Sērens Kirkegors, gan Frīdrihs Nīče ir, pievērsuši uzmanību savos darbos. Maģistra darbā tiek pētīta literārā žanra - traģēdijas sasaiste ar ciešanu konceptu Sērena Kirkegora un Frīdriha Nīčes filosofijā. Pirmajā nodaļā tiek pievērsta uzmanība antīkās traģēdijas izcelsmei, būtībai un aktualitātei mūsdienās, sevišķi pievēršoties traģēdijas Dionīsiskajam aspektam, jo tas ieņem nozīmīgu lomu Frīdriha Nīčes traģēdijas un dzīves ciešanu traktējumā. Otrajā nodaļā aplūkota Sērena Kirkegora 3 līmeņu indivīda dzīves uztveres veidi – estētiskais, ētiskais un reliģiskais - un to sasaiste ar traģēdiju un ciešanu konceptu. Trešās nodaļas fokuss ir vērsts uz Frīdriha Nīčes nostādnēm attiecībā pret antīko traģēdiju un ciešanu nozīmi indivīda dzīvē.

The theme of this Master’s Paper is “Experience of Suffering and the Ancient (Greek) Tragedy in Philosophy of Soren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche”. The suffering of the humankind has always been an important topic in art, especially in tragic art. Tragedy is an art form that deals with human beings and their suffering in relation to the world and other individuals. The subject of tragedy, especially the concept of suffering, is particularly significant both to Kierkegaard and Nietzsche. Chapter 1 focuses on the origin of the Greek tragedy, its essence and topicality in modern art and life. Chapter 2 describes Søren Kierkegaard’s philosophy of the three-level lifestyle choices – the aesthetic, the ethic and the religious – and their association with tragedy and suffering. Chapter 3 covers Friedrich Nietzsche’s ideas on the Greek tragedy and suffering in the life of the individual.
Expierence of Suffering and the Ancient ( Greek) Tragedy in philosphy of Soren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche
Keywords: Filozofija; Ciešanas; Antīkā traģēdija; Sērens Kirkegors; Frīdrihs Nīče