Efektīva nekustamo īpašumu portfeļa izveide Baltijas jūras reģionā - Kirillovs, Nikolajs (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistrā darbā ir veikta finanšu analīze Baltijas Reģiona nekustamajos tirgos ar mērķi izveidot efektīvu nekustamo īpašumu portfeli. Finanšu analīzē tiek izmantota H. Markowitza portfeļa izvēlēšanas metode, kas balstās uz aktīvu ienesīgumu un to ienesīguma dispersiju jeb variāciju par konkrētu vēsturisku periodu. Markowitza teorijas pielietošanas rezultātā tika izveidoti daži nekustamo īpašumu veidu investīcijas portfeļi, kuri tika aprakstīti ar portfeļa sagaidāmo ienesīgumu un standarta novirzi. Šādi optimālie portfeļi tika izveidoti gan atsevišķi pa reģioniem, gan par kopējo Baltijas Reģionu. Portfeļos procentuāli tika iekļauti gan daži komerciālā, gan dzīvojama fonda nekustamā īpašumu veidi. Darba rezultātā tika izveidoti reālie investīciju portfeļi, balstoties uz kuriem var tikt pieņemts reāls lēmums par investīcijām.

Master Thesis describes and analizes the the real estate markets in the Baltic Region. The aim of the analyses is to construct an efficient real estate portfolio covering Baltic Region. The H.Markowitz’s portfolio selection model is used for the purposes of analysis provided in the paper. The model input data are means and variances computed on the historical period. Following Markowitz’s model, the efficient investment portfolios with standard deviations and expected returns are determined. The efficient portfolios are created in the subregions alone and in the whole Baltic Region, as well. The portfolios weights included both commercial and residential real estate. The investment portfolios were computed within a study. Thus, the investment desicion could be made.
Construction of an efficient real estate portfolio for the Baltic sea region
Keywords: Ekonomika