Vecāku dalība augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē - Vasara, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma : “Vecāku dalība augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē:” Šodien vecāku dalība stacionēta bērnu aprūpē tiek uzskatīta par neaizstājamu, tā arī joprojām ir viena no tēmām par kuru nav vienprātības. Kaut arī vecāku dalība aprūpes sniegšanā ir plaši atzīta, par vecāku iesaistīšanos kritiski slimu bērnu aprūpē ar pašreizējo aprūpes pieeju pastāv problēmas bērnu un viņu ģimeņu aprūpes nodrošināšanai. Ģimenes vajadzību neizpratne, kad viņu bērns tiek stacionēts, uzņemšanas nodaļu kārtība, piemēram, traumas un māsu slodze var būt šķērslis māsām iesaistīties uz ģimeni vērstā aprūpē. Bakalaura darba mērķis bija noteikt vecāku līdzdalību augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē, balstoties uz māsu viedokļa. Pētījuma metode ir kvalitatīvs pētījums ar daļēji strukturētu interviju, tajā piedalījās 10 praktizējošas bērnu māsas ar darba stāžu vismaz 1 gads. Apkopojot un veicot datu analīzi tika pielietota pamatota teorija izmantojot nepārtraukto salīdzinošo datu analīzi ar selektīvo kodēšanu. Pētījums nosaka vecāku līdzdalību augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē, balstoties uz māsu viedokļa, kas ir ar attiecīgu aprūpes specifikas izglītošanu iepriekš vecāks var piedalīties aprūpē un veikt tādus aprūpes pasākumus kā veikt temperatūras mērīšanu, pamperu maiņu, pozicionēt, barot pacientu. Analizējot iznirstošās tēmu kopas, izteikti iezīmējās četras galvenās tēmas: māsu raksturojums par vecāku līdzdalību augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē, māsu izpratne par “uz ģimeni vērstu aprūpi” un pielietojums praksē, veicinošie faktori vecāku līdzdalībai augstas intensitātes pediatrisku pacientu aprūpē, vecāku līdzdalības veicināšana. Bakalaura darba atslēgas vārdi : vecāku dalība pediatrijas slimnīcās, vecāku līdzdalība, pediatriska aprūpe, uz ģimeni vērsta aprūpe, kritiska pediatriska aprūpe, kritiski slima pediatriska pacienta aprūpe.

Diploma thesis topic: "Parental participation in the care of high-intensity pediatric patients:" Today, parental participation in hospitalised children care is considered indispensable and remains one of those without consensus. Although parental involvement in the provision of care is widely recognized, parental involvement in the care of critically ill children or current care approaches to the ongoing provision of care for children and their families. Lack of understanding of the needs of the family when their child is hospitalized, admissions procedures such as trauma and massive strain can be a barrier to nurses engaging in family-centred care. The aim of the bachelor's thesis was to determine parental involvement in the care of high-intensity pediatric patients based on the opinion of nurses. The research method is a qualitative study with a semi-structured interview, at the same time 10 practical children with at least 1 year of work experience. When compiling and performing data analysis, grounded theory was used using continuous analysis of comparative data with selective coding. The study determines the parental involvement in the care of high intensity pediatric patients, based on the opinion of nurses, parents can make such procedures : after thay have been educated about the specifics of care performing, such care activities as measuring temperature, changing diapers, positioning, feeding patients. Analyzing the emerging sets of topics, four main themes were highlighted: characteristics of nurses about parental involvement in high-intensity pediatric care, nurses' understanding of “family-centred care” and application practices, facilitators of parental participation in high-intensity pediatric care, promotion of parental participation. Keywords of diploma thesis : parental involvement in pediatric hospital, parental participation, paediatric nursing, family-centred care, paediatric critical care, critically ill peadiatric patient care
Parental participation in the care of high-intensity pediatric patients
Keywords: Medicīna