Publisko tiesību līgumi - Pušmucāns, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir publisko tiesību līgumi. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt galvenos problēmjautājumus par publisko tiesību līgumiem Latvijā. Darbā raksturots publisko tiesību līgums, tā veidi un izpratne. Apkopotas un komentētas tās Administratīvā procesa likuma tiesību normas, kas regulē publisko tiesību līgumu. Administratīvā procesa likumā būtu jānosaka publisko tiesību līgumu obligāta ārpus tiesas izskatīšanas kārtība. Administratīvais līgums ir biežāk jāizmanto kā izlīgums, tādēļ nepieciešams valsts pārvaldē strādājošajiem izskaidrot administratīvā līguma kā izlīguma būtību, tiesisko regulējumu un pieļaujamība. Ir jādot arī rekomendācija situācijās, kad ir pieļaujama un efektīva izlīguma slēgšana, izmantot minēto instrumentu. Darbā analizēta publisko tiesību līgumu nošķiršana no privāto tiesību līgumiem, par pamatu izpētot tiesu praksi. Pamat kritērijs, lai nošķirtu publisko tiesību līgumu no privāto tiesību līguma, ir tas, vai publiskās personas rīcība ir publisko tiesību jomā vai privāto tiesību jomā. Publisko tiesību līguma mērķim, priekšmetam, svarīgākajiem punktiem, kā arī tiesiskajām attiecībām, kas tiek nodibinātas, grozītas, vai izbeigtas ir jābūt publisko tiesību jomā. Ja līgums satur gan publisko tiesību, gan privāttiesību elementus un ja analizējot iepriekš minētos kritērijus vēl pastāv šaubas, tad līgums kopumā ir aplūkojams kā publisko tiesību. Tiesību zinātnē aktuāls jautājums ir studiju kredīta daba, vai līgums ir publisko tiesību vai saistību tiesību.

The theme of a Bachelor work is public law contracts. The goal of this work is to investigate and analyze major issues for public law contracts in Latvia. The paperwork deals with public-law contracts, it forms and conceptions. In this work are summarized and commented the Administrative Procedure Law rules, which regulate the public law contracts. Imposed regulation proceeding out of court should be determined by law. Administrative contract is often used as a court settlement. It is necessary to explain to employees the nature of administrative contract as a settlement, legal framework, and admissibility. The paperwork analyzes the separation of public contracts from the private law contracts as a basis for exploring the judicial practice. The main criterion is the behavior of public person on the public law level. The contract purpose, object, key points should be evaluated as well as the legal relationships that are established, modified or terminated. If the contract contains both public and private elements and there is still a doubt, when analyzing the above-mentioned criteria, then this contract is generally seen as a public law contract. The paperwork also deals with the problems of studies’ crediting in judicial practice. The credit nature of studies is essential and current issue in the science of law.
Contracts of public law
Keywords: Juridiskā zinātne