Projekts: Zemnieku saimniecības "Rupieši" dibināšana - Kaščejeva, Sanita (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt lauksaimniecības nozares attīstības iespējas Latvijas lauku reģionos. Šī mērķa īstenošanai izvēlēts projekts par Z/S „Rupieši” dibināšanu, kuras saimnieciskā darbība ir rapša audzēšana un graudkopība biznesa diversifikācijai. Izvēlētais pamata produkts ir rapsis, kura sēklas tiks realizētas biodegvielas ražošanai. Eiropa 2020 stratēģija nosaka sasniegt 10% biodegvielas izmantošanas īpatsvaru no kopējā degvielas patēriņa transporta nozarē, bet Latvija ir sasniegusi tikai 3,1%. Tas nodrošina valsts prioritāti biodegvielas un ar to saistītām nozarēm. Maģistra darbā tiek pamatota rentablas zemnieku saimniecības nodibināšanas iespējamība, pievēršot uzmanību būtiskiem jautājumiem: apsaimniekojamās platības izvēlei, nepieciešamajai vadītāju izglītībai, valsts atbalsta sistēmas izpētei un finanšu plāna izstrādei.

The aim of the master thesis is to explore opportunities for agricultural business development in rural regions of Latvia. To achieve this aim, the thesis focuses on a project of establishing an agricultural enterprise (“Rupiesi”) which grows rapeseed and grain for business diversification. The main selected culture is rapeseed sold for biofuel production. Europe 2020 strategy sets the goal of 10% biofuel share in transport fuel consumption while the present level in Latvia is only 3,1%. This set the priority for state subsidies. The master thesis proves the possibility of establishing a profitable agricultural enterprise, focusing the main issues: choice of arable land area, properly educated management, exploration of the system of subsidies and development of the financial plan.
Project: Establishing of the agricultural enterprise "Rupiesi"
Keywords: Finanses un kredīts; zemnieku saimniecība; lauksaimniecība; lauku attīstība; biodegviela; ziemas rapši