Saules radiācijas raksturs un enerģijas iegūšanas iespējas Kurzemē - Vārpiņš, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2014)
Sakarā ar to, ka Latvijā nav praktiski izmantojamu fosilā kurināmā krājumu, valsts enerģētiskā un ekonomiskā neatkarība nākotnē ir tieši atkarīga no tādas enerģētikas attīstīšanas, kam pamatā ir atjaunojamās enerģijas izmantošana. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Saules radiācijas raksturu un tās izmantošanas potenciālu pēc Kurzemē esošo meteoroloģisko novērojumu staciju datiem. Pētījums balstās uz meteoroloģisko novērojumu staciju datiem, kas iegūti no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas. Pētījumā tika noskaidrots, ka augstākais Saules enerģijas iegūšanas potenciāls ir Liepājā, bet zemākais – Stendē. Tika aprēķināts, ka ar Saules paneļiem būtu jānoklāj 46,69 km2 lielu platību, lai ar Kurzemē gada laikā uzkrājamo enerģijas daudzumu tiktu nodrošināts 2012. gada enerģijas patēriņa apjoms valstī.

Due to the fact that Latvia does not have exploitable fossil fuel stocks, national energy independence and economic future is directly dependent on the energy development based on the use of renewable energy. The study is based on the meteorological observation station data obtained from the Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre and the European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites. The study shows that the highest Solar power potential is in Liepāja but the lowest is in Stende. Considering the amount of energy accumulated in Kurzeme per year, it was estimated that an area of 46,69 km2 has to be covered by Solar panels to provide the total energy consumption amount of Latvia in 2012.
The character of Solar radiation and energy acquisition opportunities in Kurzeme region
Keywords: Ģeogrāfija