Ēšanas paradumu ietekme uz cilvēka fizisko un psihisko labsajūtu: Latvijas un Teksasas salīdzinājums - Štramdiere, Madara Luīze (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir ēšanas paradumi un to ietekme uz psihiskās un fiziskās labsajūtas rādītājiem, salīdzinot ēšanas paradumus Latvijā un Teksasā. Sabalansēts uzturs ir svarīgs ne tikai fiziskajai veselībai, bet būtiski ietekmē arī psihisko labsajūtu. Pētījumā tiek salīdzinātas divas grupas no pavisam atšķirīgiem reģioniem, ko ietekmē kultūra un ģeogrāfiskais stāvoklis. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā metode, veiktas aptaujas, kas sniedza ieskatu respondentu uztura paradumos un pašsajūtā. Aptaujā piedalījās 102 respondenti no Latvijas un 80 no Teksasas vecumā no 20 gadiem. Abu reģionu iedzīvotāju ēšanas paradumu analīzē tika pielietots hī-kvadrāta tests un abu reģionu un abu dzimumu sniegto atbilžu savstarpējās sakarības analīzei izmantoja korelācijas analīzi, nosakot Spīrmena rangu korelācijas koeficientu, grupu atšķirību un korelāciju ticamība tika novērtēja pie būtiskuma līmeņa p<0.05.  Regulāra ātrās ēdināšanas un saldināto dzērienu lietošana, kā arī neregulārs ēšanas režīms pazemina enerģijas līmeni, veicina nogurumu un gremošanas traucējumus un vienlaikus pasliktina emocionālo pašsajūtu. Pētījuma dati rāda, ka kritiski svarīgie faktori, kas nosaka fizisko un psihisko pašsajūtu iedzīvotājiem katrā reģionā, atšķiras – Latvijā tie ir ciešāk saistīti ar fiziskās slodzes intensitāti un regulāriem ēšanas paradumiem, savukārt Teksasā izšķirošu ietekmi atstāj cukurotu dzērienu un uzkodu patēriņš.

The topic of this bachelor's thesis is eating habits and their impact of physical and mental well-being, comparing dietary patterns in Latvia and Texas. A balanced diet is important not only for physical health but also significantly affects mental well-being. The study compares two groups from quite different regions in terms of culture and geographical location. A quantitative research method was used, and surveys were conducted to gain insight into respondents’ dietary habits and overall well-being. The survey included 102 respondents from Latvia and 80 from Texas, all aged 20 and above. In the analysis of eating habits of residents from both regions, the chi-square test was applied. To examine the interrelationships between responses from both regions and both genders, correlation analysis was used by determining Spearman’s rank correlation coefficient. The significance of group differences and correlations was assessed at a significance level of p < 0.05. Regular consumption of fast food and sugary drinks, as well as irregular eating habits, lower energy levels, contribute to fatigue and digestive issues, and simultaneously worsen emotional well-being. Research data shows that the critical factors influencing physical and mental well-being vary across regions – in Latvia, they are more closely linked to the intensity of physical activity and regular eating habits, while in Texas, the consumption of sugary drinks and snacks has a decisive impact.
The Influence of Eating Habits on Human Physical and Mental Well-Being: A Comparative Study of Latvia and Texas
Keywords: Sporta zinātne; Uztura paradumi; Fiziskā labsajūta; Emocionālā labsajūta; Latvija; Teksasa