Bumbas rotācijas ietekme uz basketbola metienu. - Grīneizens, Anrijs (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā kvalifikācijas darbā tika apskatīta basketbola bumbas rotācijas ietekme uz metiena realizāciju. Kvalifikācijas darba pētījuma mērķis ir izpētīt cik lielā mērā bumbas rotācija ietekmē metiena realizācijas procentu, strādājot ar U-14 līdz U-16 vecuma basketbolistiem, pētījuma laikā gūt izaugsmi basketbola metiena precizitātē. Tika izpētīti fiziskie un psiholoģiskie faktori, kuri ietekmē metiena izpildi. Kā galvenais fiziskais faktors tiek izmantots metiena tehnikas izpildījums. Katram vecuma posmam metiena tehnika atšķiras fiziskās attīstības dēļ jeb spēka trūkuma dēļ. Kvalifikācijas darba laikā tika veikta metiena tehnikas pārbaude un tās uzlabošana, tādā veidā veicinot spēlētāju attīstību. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām , piecām apakšnodaļām un secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatīti basketbola spēles noteikumi un sporta vēsture. Izmantojot teorētiskos materiālus tiek apskatīta basketbola metiena tehnika, metiena tehnika no biomehānikas puses un vecumposma īpatnības. Otrajā nodaļā tiek aprakstīts un dokumentēts empīriskais pētījums. Šajā pētījumā tiek uzlabota metiena tehnika pamatojoties uz teoriju, kas tika apskatīta pirmajā nodaļā. Metiena galvenie elementi, kuros tika veikti uzlabojumi bija nobeiguma fāzē, plaukstas darbībā, kur galvenais uzdevums ir pareizi veikt kustību ar pirkstiem, lai bumbas rotācija būtu pareiza. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļā tika izdarīti secinājumi, ka veicot uzlabojumus metiena tehnikā un liekot uzsvaru uz nobeiguma fāzi, metiena precizitāte uzlabojas. Metiena precizitātes ietekmējošie faktori bija vairāki un tie bija gan psiholoģiski, gan fiziski. Tas atspoguļojās metiena pārbaudēs, kur rezultāti nebija viennozīmīgi dažādu šo faktoru ietekmes dēļ. Darba apjoms: 27 lapaspuses, un tas ietver 2 attēlus , 7 tabulas , 15 literatūras avotus.

This qualification work examines the effect of the rotation of the basketball on the execution of the shot. The purpose of the research of the qualification work is to determine how much ball rotation affects the shot realization percentage, while working with U-14 to U-16 age basketball players, during the study to gain growth in the accuracy of the basketball shot. The physical and psychological factors that influence the execution of the throw were investigated. The main physical factor is taken in the execution of the shooting technique. For each age group, the shooting technique is different due to physical development or lack of strength. During the qualification work, the shooting technique was tested and improved, thereby promoting the development of the players. The work consists of an introduction, two chapters, five subsections and conclusions. The first chapter covers the rules of the game of basketball and the history of the sport. Using theoretical materials, basketball shooting technique, shooting technique from the biomechanical side and age-specific features are examined. The second chapter describes and documents the empirical study. This study improves the shooting technique on the original theory discussed in the first chapter. The main elements of the shot, in which improvements were made, were in the final phase, in the palm action, where the main task is to make the movement with the fingers correctly, so that the rotation of the ball is correct. In the practical part of the qualification work, only the conclusions were drawn that by making improvements in the shooting technique and placing emphasis on the final phase, the accuracy of the throw improves. There were several factors influencing the accuracy of the throw and they were both psychological and physical. This was reflected in shooting tests, where the results were not unambiguous due to the influence of these various factors. Thesis consists of 27 pages, and includes 2 figures, 7 tables, 15 references
Impact of rotation on basketball shot accuracy.
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; basketbola metiens; basketbola metiena tehnika; basketbola vēsture