Azartspēļu bizness Latvijā - Turlajs, Gatis (Latvijas Universitāte, 2007)
Autora izvēlēta darba tēma ir „Azartspēļu bizness Latvijā”. Pēdējo gadu laikā Latvijā tiek daudz diskutēts un lemts gan sabiedriskā, gan valstiskā līmenī par azartspēļu biznesa attīstības scenārijiem vai ierobežošanu. Daba mērķis ir analizēt nozarē strādājošo uzņēmumus attīstības tendences, kā arī aplūkot vairākas problēmas, ar kurām nākas saskarties valstij īstenojot izložu un azartspēļu politiku Pamatojoties uz darba mērķi tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.Izpētīt azartspēļu regulējošo likumdošanu, galvenos uzraudzības modeļus un to kopīgās un atšķirīgās iezīmes Latvijā un Eiropas Savienībā; 2.Vietējo pašvaldību un sabiedrības loma un iespējas ietekmēt azartspēļu organizēšanu; 3.Analizēt pēdējo gadu valsts politiku azartspēļu biznesa jomā. 4.Izpētīt nodokļu politikas realizāciju un azartspēļu nodokļa vietu kopējos budžeta ieņēmumos no nodokļiem. 5.Apskatīt nozarē strādājošo uzņēmumu tirgus daļas un finanšu rādītāju dinamiku. Darbs sastāv no ievada, secinājumiem un pielikumiem, kā arī no trijām nodaļām, kurās tiek apskatīti darbā izvirzītie uzdevumi. Analizējot azartspēļu biznesu Latvijā un tā regulējumu autors ir secinājis, ka šajā nozarē ir bijušas daudzas reformas un uzlabojumi, kas stimulējuši uzņēmumu vides sakārtošanu, uzraudzības un kontroles sakārtošanu, kā arī valsts nodokļu un nodevu iekasēšanu. Maģistra darbā ekonomiskās informācijas apstrādē tiek izmantotas statistikas metodes un paņēmieni. Pētījuma periods ir 2003-2006. gads. Darba kopējais apjoms ir 82lpp. tajās iekļautas 14 tabulas, 7 attēli un 56 literatūras avoti.

The theme of the work is “Gambling business in Latvia”. In last few years in Latvia there are lot pf discussions and decisions in social and political level about scenario of gambling business development or its limit. The author`s aims of master work is to study and analyse several problems which are related to politics of gambling business in Latvia and there are also analysis of companies working in this business. On the basis of the aims there are set following objectives: 1.to explore the laws of the gambling, the main control models and the equals and the differences in Latvia and European Union; 2.the role of local authorities and society and the possibities to influence the organization of gambling; 3.to analyse the state politics in gambling business in last few years; 4.to explore realization of takes politics and the place of gambling taxes in budget of tax revenues; 5.to look at market shares of gambling business and dynamics of financial indicators. The work consists of introduction, conclusion and additions, there are three chapters in which are studied the objectives of the work. Analysing gambling business in Latvia and its regulations, the author has come to conclusion that in this area has been many reforms and improvements which have stimulated the environmental arrangement of companies, adjustment of monitoring and control and the charges and tax collection. To look at processing of economical information in the master work there are used statistical methods and techniques. The period of research is last three years (2003-2006). The work consist of 82pages which include14 tables, 7 pictures and 56 literature sources.
Gambling Business Tendence in Latvia
Keywords: Ekonomika