Neuzticības pieredze pāra attiecībās un pieaugušo piesaistes dzimumatšķirības - Balode, Dora (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī darba pētījuma mērķis ir pētīt neuzticības pieredzi pāra attiecībās un pieaugušo piesaistes stilu dzimumatšķirības. Darba gaitā tika aptiprināti trīs pētījuma jautājumi. Pastāv atšķirības neuzticības pieredzē un piesaistes stilos sieviešu un vīriešu grupās. Pastāv sakarības starp neuzticību un piesaistei vīriešu un sieviešu grupās. Pastāv atšķirības saistībās starp neuzticību un piesaisti sieviešu un vīriešu un grupās. Pētījuma izlase sastāv no 97 respondentiem, 63 sievietes un 34 vīrieši. Respondentu vecuma diapazons ir no 20 - 35 gadi . Pētījuma dalībnieki ir bijušas neuzticīgi šajās vai iepriekšējās partneru attiecībās. Pētījumā tika izmantoti divi instrumentāriji: “Attiecību stilu aptauja” (Relationship Questionnaire, Bartholomew & Horovitz 1991, to ir tulkojusi un adaptējusi Bite, 2002) un “Ārpusdiādes attiecību pieredzes aptauja” (Extradyadic Experiences Questionnaire, Allen & Baucom, 2004). Šī darba ietvaros tika pabeigta aptaujas adaptācija latviešu valodā. “ Ārpusdiādes attiecību pieredzes aptauja” iekšējās saskaņotības rādītāji skalās variē no α = 0,65 līdz α = 0,95. Šie rādītāji norāda par pietiekami labu iekšējo saskaņotību, kas ļauj šo aptauju izmantot pētniecības nolūkos. Pētījumā gūtie rezultāti apstiprina zinātnisko teoriju šajā jautājumā.

The aim of this research is to investigate infidelity in couples relationships with relation to the adult attachment style. During work process there where three questions answered. There are differences in infidelity experience and in adult attachment style in women’s and men’s group. There are connection between infidelity experience and adult attachment style in women’s and men’s group. There are differences in conections in women’s and men’s group. Selection of research consists of 97 respondents, 63 woman, 34 man. Respondents age varies from 25 to 35 years. Participants of study have been unfaithful in present or former relationships. Two tools have been used in this research: Relationship Questionnaire, Bartholomew & Horovitz 1991,translated and adapted by Bite, 2002 and Extradyadic Experiences Questionnaire, Allen & Baucom, 2004. For the purpose of this study Extradyadic Experiences Questionnaire have been translated and adapted to Latvian language. The scale of inner coherence varied from no α = 0,65 to α = 0,95. This data shows significant inner coherence what allows to use this data for research purposes. The results of this study prove the scientific theory in this field.
The experience of infidelity in couples relationships and adult attachment style gender differences
Keywords: Psiholoģija; Neuzticība partneru attiecībās; Ārpusdiādes attiecības; Partneru attiecības; Primārās attiecības; Piesaistes stili