Lokanības attīstīšanas metodika futbolistēm sporta pilnveides posmā vecumā no 15 – 17 gadiem - Mkrtičjana, Ružena (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darbs par tēmu “Lokanības attīstīšanas metodika futbolistēm sporta pilnveides posmā vecumā no 15 - 17 gadiem”. Lokanība ir ļoti svarīga jebkura sportista, tostarp futbolistu, fiziskā īpašība un tās sagatavotības rādītājs. Katrā sagatavotības posmā ir jāpievērš uzmanība šīs kvalitātes attīstīšanai. Autors uzskata, ka 15 līdz 17 gadu vecām futbolistēm sporta pilnveides posmā ir īpaši jāpievērš uzmanība lokanības attīstīšanā. Tas ir saistīts ar to, ka pieaugšanas periodā ar laiku dabiski samazinās muskuļu un saišu saistaudu elastība, kas neizbēgami rada grūtības locītavu un mugurkaula amplitūdas kustībās. Darba mērķis ir novērtēt lokanības attīstīšanas paņēmienu iekļaušanas efektivitāti sieviešu futbola treniņu procesa sporta pilnveides posmā vecumā no 15 līdz 17 gadiem. Darbā ir pamatota tēmas izpētes aktualitāte, jauno meiteņu - futbolistu lokanības attīstības tehnika sporta pilnveides posmā. Es izstrādāju lokanības attīstības metodi un analizēju tās izmantošanas rezultātus 15 līdz 17 gadus vecu meiteņu futbola treniņu procesā.

Qualification work on the topic "Flexibility development methodology for female soccer players at the stage of sports development at the age of 15 - 17". Flexibility is a very important physical characteristic of any athlete, including football players, and an indicator of its fitness. At each stage of preparation, attention should be paid to developing this quality. I believe that 15 to 17 year-old female soccer players should pay special attention to developing flexibility during the stage of sports development. This is due to the fact that during the growing period, the elasticity of the connective tissue of muscles and ligaments naturally decreases over time, which inevitably causes difficulties in the range of motion of the joints and spine. The aim of the work is to evaluate the effectiveness of including flexibility development techniques in the sports development stage of the women's football training process at the age of 15 to 17 years. The paper substantiates the topicality of researching the topic, the flexibility development technique of young girls - football players at the stage of sports development. I developed a flexibility development method and analyzed the results of its use in the soccer training process of 15 to 17 year-old girls.
Flexibility development methodology for female soccer players at the stage of sports development at the age of 15 - 17
Keywords: Sporta zinātne; Lokanība; futbols; maksimālā amplitūda; lokanības attīstības metodika; sporta veida specializācijas posms