Daudznacionālas korporācijas Latvijas meitas uzņēmuma organizācijas problēmas - Avotiņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2014)
Daudznacionālās korporācijas 21. gadsimta pasaules ekonomikā ieņem nozīmīgu lomu. Tādēļ ir aktuāli pētīt to darbību un organizāciju, izprast to, kā nodrošināt, lai ilgtermiņā tās būtu ieinteresētas uzturēt darbību Latvijā. Maģistra darba mērķis ir veikt daudznacionālas korporācijas Latvijas meitas uzņēmuma ilgtspējīgas organizācijas analīzi. Mērķa sasniegšanai veikta daudznacionālo korporāciju organizācijas un meitas uzņēmumu teorijas izpēte. Analītiskajā daļā kā tipisks paraugs ir pētīta uzņēmuma Siemens Latvija korporācijas un biznesa ārējās vides situācija un analizēta organizācijas attīstība, veiktspēja un ilgtspējas potenciāls. Darbā secināts, ka uzņēmuma ilgtspēja Latvijā ir apdraudēta un tajā ir organizācijas problēmas. Izstrādāti divdesmit divi priekšlikumi uzņēmuma veiktspējas atjaunošanai un ilgtspējas nodrošināšanai. Atslēgvārdi: daudznacionāla korporācija, meitas uzņēmums, organizācija, ilgtspēja, vērtību ķēde

World economy in the 21st century is characterized by the importance of multinational corporations. It is important to research their operations and to find the enablers that ensure corporations’ long-term presence in Latvia. The intent of this thesis is to analyse organisation of a multinational corporation’s subsidiary in Latvia. First, for this purpose, was done the theoretical research of multinational corporation organisation and subsidiary management. Further, in two analytical parts, was analyzed Siemens Latvia, as a typical example regarding its external corporate and business environment, organisation development, performance and sustainability. In the thesis it was concluded that the sustainability of the company in Latvia is jeopardized and it experiences organization problems. Therefore there have been defined 22 propositions for restoring performance and ensuring company’s sustainability. Keywords: multinational corporation, subsidiary, organisation, sustainability
Organization Challenges of a Multinational Corporation's Latvian Subsudiary
Keywords: Vadībzinātne