Senās Romas Pilsoņu kari kā Cēzara un Pompeja konflikts - personīgie, politiskie un militāries aspekti. - Martinsone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2008)
Pārsvarā pētījumos par Pilsoņu karu galvenais akcents tiek likts uz jautājumu, kurš ir vainojams Pilsoņu kara izraisīšanā, taču mazāka uzmanība tiek pievērsta Pilsoņu kara rezultāta iemesliem. Protams, pastāv konstants Cēzara un Pompeja salīdzinājums, taču tas lielākoties balstās uz autora favorītismu vai arī uz tik skrupulozu objektivitāti, ka abu pretinieku personībām netiek pievērsts pietiekami daudz uzmanības. Tieši tādēļ bakalaura darbā Pilsoņu karš tiek aplūkots caur divu izcilu personību prizmu – salīdzinot Gneja Pompeja un Gaja Jūlija Cēzara politisko un militāro darbību, ir iespējams izveidot divu personību attēlojumus, akcentējot personības noteicošo lomu Pilsoņu kara iznākumā. Bakalaura darba mērķis ir pierādīt to, ka Pilsoņu kara sākumā visas priekšrocības un trumpji bija Gneja Pompeja rokās, kā arī atbildēt uz gaveno jautājumu – kāpēc Cēzars viņu uzvarēja?

Mostly the research about the Civil war in Ancient Rome is based on the question – who is to blame for starting the Civil war, and less on the reasons of its outcome. Of course, there is a constant comparison of Pompey and Caesar, but it mostly is based on author’s favoritism or an objectivity that is so strict that it ignores the personalities of the rivals. That is the reason why in the bachelor paper looks at the Civil war through the prism of two magnificent personalities – by comparing the political and military actions of Cnaeus Pompey and Caius Iulius Caesar it is possible to create the images of two personalities. The aim of the bachelor paper is to prove that in the beginning of the Civil war all the advantages were in Pompey’s hands and to answer the question – why did Caesar win?
The Roman Civil Wars as the Conflict of Caesar and Pompey - Personal, Political and Military Aspects.
Keywords: Vēsture