Sieviešu tēli Daniela Defo romānos "Roksana" un "Mola Flandersa" - Naļivaiko, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt sieviešu tēlus Daniela Defo populārākajos romānos- „Mola Flandersa” un „Roksana”. Lai sasniegtu mērķi, darba autors analizē minētos romānus un teorētisko literatūru. Zinātniski pētnieciskajā darbā raksturotas katra romāna īpatnības, pētīts gan autora Defo viedoklis, gan mūsdienu feministu viedoklis par romānā tēlotajām sievietēm. Mola un Roksana pārstāv tipiskas tā laika vidusslāņa sievietes ar tieksmi pēc bagātības. Varones atšķiras ar to, ka Mola pieliek visas pūles, lai nodibinātu laimīgu ģimeni, turpretī Roksanai šīs vērtības nav būtiskas. Lasot šos darbus, 18.gadsimta sievietes Anglijā atpazina sevi Molas un Roksanas tēlos. Bakalaura darba autors secina, ka Mola un Roksana ir stipra rakstura sievietes, kas spējīgas cīnīties par sevi. Daniela Defo darbi pierāda, ka sievietēm ir tādas pašas tiesības kā vīriešiem, un viņas ir pelnījušas līdzvērtīgu attieksmi.

The goal of the present Bachelor Paper is to investigate women character in Daniel Defoe’s famous novels - „ Moll Flanders” and „Roxana”. In order to achieve the aim, the author analyzes the above mentioned novels together with the corresponding theoretical sources. The research paper illustrates the peculiarities of each novel in detail and compares them from Defoe’s perspective as well as in the light of feminist ideas. Moll and Roxana personify typical middle-class women with an ordinary aspiration to grow rich and be loved; their difference lies in the fact that Moll strives to create a happy family, but Roxana, on the contrary, tries all ways to avoid it. Hence, re-reading these pieces of writing, women of the eighteenth century England recognized themselves in Moll and Roxana. The BA degree seeker concludes that Moll and Roxana are strong women with character, able to struggle for their rights and freedom of speech, proving that women are equal to men and deserve respectfulness in relations.
Women Characters in Daniel Defoe's Novels "Roxana" and "Moll Flanders"
Keywords: Filoloģija