AJAX un asinhronais tīmeklis - Salenieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā tiek aplūkots asinhronais tīmeklis un iespēja to izmantot tīmekļa vietnēs, kopā ar AJAX funkcionalitāti, lai uzlabotu tīmekļa vietnes lietojamību un ātrumu. Pirmajā nodaļā izklāstīts par asinhronā tīmekļa darbības principiem, ieguvumiem un kā izvairīties no biežāk sastopamajām kļūdām, darbā ar asinhrono datu apmaiņu starp pārlūkprogrammu un serveri. Otrajā nodaļā aplūkots AJAX, tā rašanās iemesli, tehnoloģijas, kuras tiek izmantotas un iemesli, kādēļ nepieciešama AJAX izmantošana. Tiek aplūkotas tipiskākās kļūdas, veidojot AJAX aplikācijas. Šajā nodaļā aplūkotas atšķirības, ar AJAX veidotas vietnes ieviešanā, kā arī testēšanas iespējamība un attīstība. Trešajā nodaļā salīdzinātas dažādas, pasaulē populāras vietnes, to atbilstība 2. nodaļā minētajām problēmām un aplūkota iespējamība tās novērst.

This research looks at asynchronous web, and it’s access to web sites with AJAX functionality to improve web site usability, and speed. The first chapter views the asynchronous web operating principles, benefits and how to avoid common errors in dealing with asynchronous exchange of data between the browser and the server. The second chapter looks AJAX, its root causes and technologies. How the most typical mistakes are treated in creating AJAX applications and offers possibility to improve the site's ease of use. This section deals with the differences in the implementation of AJAX designed site and planning, as well as testing the feasibility and development. The third chapter compares the various, popular websites in the world, their consistency with the second Chapter problems and discussed the possibility of overcoming them.
AJAX and asynchronous web
Keywords: Datorzinātne