Kāpu stādīšanas metodes piemērotība un pielietojums Latvijas piekrastē pēc Bigauņciema piemēra - Pūpola, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēmas aktualitātes pamatā ir jautājums, kā nodrošināt Latvijas dabai tik nozīmīgās dabas teritorijas – jūras piekrastes aizsardzību, saglabājot gan tai raksturīgo dabas daudzveidību, gan rekreācijas vērtību, paralēli mazinot erozijas ietekmi. Darbā ir pētīta un apkopota zinātniskā literatūra par Baltijas jūras Latvijas krastu dinamiskajiem procesiem, primāro kāpu attīstību un “zaļajiem” krasta preterozijas pasākumiem. Pētījuma ietvaros darba autore veica Bigauņciema modeļteritorijas krasta nogāzes virsūdens daļas šķērsprofilu nivelēšanu, iepriekšējo gadu nivelēšanas datu interpretāciju un tālizpētes materiālu analīzi par krasta iecirkņa ūdenslīnijas izmaiņām 30 gadu griezumā. Pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem rezultātiem, tika novērtēta “kāpu stādīšanas” metodes efektivitāte Bigauņciema krasta iecirknī un sastādīts kartogrāfisks uzskates materiāls ar potenciālajām “kāpu stādīšanas” pasākumu realizācijas vietām citos krasta iecirkņos Latvijas piekrastē. Darba kopējais apjoms ir 54 lappuses, kas satur 21 attēlu.

Bachelor’s thesis theme is focused on the significance of protecting an area that is important to Latvia's nature – the seaside. This study summarizes the scientific literature on the dynamic processes of the Baltic Sea coasts of Latvia, formation of dunes and “green” (non-invasive) anti-erosion coastal activities. As part of the study, the author performed leveling in beach transects of the Bigauņciems model area, interpretation of the previous years’ data from transect leveling and remote sensing material analysis on the changes in the waterline of the coastal site over a 30-year period. Based on the results obtained from the study, the effectiveness of the “dune planting” method at Bigauņciems coast station was assessed and cartographic visual material was compiled with potential “dune planting” sites at other coastal stations of Latvia. Bachelor’s thesis includes: 54 pages with 21 figures.
Suitability of dune planting approach for coastal management of Latvia by Bigauņciems example
Keywords: Ģeogrāfija; primārās kāpas; krasta erozija; sanešu akumulācija; krastu aizsardzība; “kāpu stādīšana”