Zematslēgkaula artērijas stenozes revaskularizācija: indikācijas un procedūras rezultāti - Shahbazi, Majid (Latvijas Universitāte, 2023)
Zematslēgkaula artērijas stenoze (ZAS) ir vaskulāra slimība, kas var izraisīt dažādus simptomus, sākot no noguruma un vājuma roku muskuļos līdz vertebrobasilārai išēmiskam insultam. Endovaskulārās procedūras plaši tiek izmantotas kā primārā terapija, lai ārstētu un uzlabotu asinsriti skartajā rokā. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt pacientu klīniskās izpausmes un blakussaslimšanas, kuriem tika veiktas endovaskulārās revascularizācijas procedūras un to rezultātus. Tas ietver pacientu demogrāfijas datus, blakusslimības , ZAS klīniskās izpausmes un indikācijas revascularizācijai, procedūras rezultāti. Tika apkopoti 76 pacientu dati, kuriem tika veiktas ZAS revascularizācijas procedūras no 2013. gada janvāra līdz 2022. gada decembrim RAKUS slimnīcā. Šiem pacientiem ZAS tika diagnosticēta, pamatojoties gan uz simptomiem un attēldiagnostiku, bet bezsimptomu pacientiem, balstoties uz augšdelma sistolisko asinsspiediena atšķirību. Šie dati tika analīzēti, izmantojot retrospektīvās analīzes metodi. Pēc datu kvalitatīvās un statistiskās analīzes pētījums atklāja, ka ZAS ir biežāk sastopama vīriešiem nekā sievietēm un galvenokārt ietekmē pacientus vecumā virs 60 gadiem, izņemot pacientus bez simptomiem, kuri bija ievērojami jaunāki. Visbiežāk sastopamais ZAS simptoms bija augšējo ekstremitāšu izpausmes, revaskularizācijā - balonizplētošais stents bija visbiežāk lietotais stenta veids. Revaskularizācijas tehniskais iznākums 91% bija pozitīvs. Pētījumā novēroja daudzveidīgu klīnisko izpausmju spektru starp pacientiem, kur tirpšana un nejūtīgums bija visbiežāk sastopamie simptomi. Jāuzsver, ka blakusslimību izplatība, it īpaši arteriālās hipertensijas un dislipidēmijas bija nozīmīgas. Pētījums arī atklāja, ka endovaskulāra terapija ir droša un efektīva zematslēgkaula artērijas stenozes ārstēšanas metode, kas var tikt pielietota pacientiem ar dažādām ZAS izpausmēm. Pētījums sniedz ieskatu demogrāfiskajās iezīmēs, simptomu izpausmē, blakusslimībās un endovaskulārajā ārstēšanā pacientiem ar zematslēgkaula artēriju stenozi. Šī pētījuma rezultātus var izmantot, lai ietekmētu klīnisko lēmumu pieņemšanu un palīdzētu turpmākiem pētījumiem šajā jomā.

Subclavian artery stenosis (SAS) is a vascular disease that can cause various symptoms, from arm fatigue and weakness to vertebrobasilar ischemic stroke. Endovascular procedures are widely used as the first-line management to treat SAS and improve blood flow to the affected arm. The goal of this study is to investigate the characteristics and clinical manifestations of patients who underwent endovascular revascularization procedures and their outcomes. This includes patients’ demographics, comorbidities, clinical manifestations of SAS, indications for revascularization, and outcomes. The data of 76 patients who underwent SAS revascularization procedures between January 2013 and December 2022 at Riga East Clinical University Hospital were collected and retrospectively analyzed. For these patients, SAS was diagnosed either based on symptoms and imaging or, in the case of asymptomatic patients, based on systolic blood pressure difference in arms. After descriptive and statistical analysis of the data, the study found that SAS is more prevalent among men than women and mainly affects patients over 60 years, except asymptomatic patients who were significantly younger. In addition, upper extremity manifestations were the most prevalent symptom of SAS, balloon-expandable were the most frequently used type of stent, and the revascularization success rate was 91%. The study observed a diverse spectrum of clinical manifestations among patients, with paresthesia and numbness being the most commonly reported symptoms. It is worth noting that the prevalence of comorbidities, specifically arterial hypertension, and dyslipidemia, was also significant. This study also found PTA to be a safe and effective treatment for subclavian artery stenosis and can be indicated in patients with different presentations of SAS. This study provides insight into the demographic features, symptom presentation, comorbidities, and endovascular treatment of patients with Subclavian artery stenosis. The findings of this study can be used to influence clinical decision-making and guide future research in this area.
Endovascular subclavian artery revascularization: indications and outcome
Keywords: Medicīna; subclavian artery stenosis; revascularization; characteristics of patients; comorbidities; retrospective analysis