Kritiskās domāšanas testa aprobācija refleksijas prasmju novērtēšanai ģimnāzijas 7.klasē - Ozollapa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Kritiskā domāšana ir minēta kā viena no caurviju prasmēm Latvijas izglītībā, kas ir jāapgūst katram skolēnam, tāpēc skolotājiem nepieciešami instrumenti to izmērīšanai. Kritiskā domāšana ir būtiska prasme ikdienas dzīvē, profesionālajā darbībā un personīgajā attīstībā. Tas ir process, kurā tiek izmantotas metodes, lai veiktu objektīvu un kritisku novērtējumu par informāciju, idejām un argumentēti reflektētu par saviem sasniegumiem. Tāpēc maģistra darba “Kritiskās domāšanas testa aprobācija refleksijas prasmju novērtēšānao ģimnāzijas 7.klasē” mērķis ir aprobēt H.R. Ennis kritiskās domāšanas testu. Par piemērotāko veidu, lai veiktu pētījumu tika izvēlēts tests. Aptauja veikta elektroniski. Veicot empīriskā pētījuma analīzi, ir secināts, ka nav nozīmīgas atšķirības starp dzimumiem. Ja vērtē pēc augstākā iegūtā punkta skaita, tad rezultāti parāda, ka dažiem skolēniem ir samērā labas kritiskās domāšanas prasmes, bet ja vērtējam kopumā pēc testā iegūto vidējo punktu skaita, var secināt, ka kopumā skolēnu kritiskās domāšanas prasmes ir vidējā līmenī. Darba apjoms 70.lpp, t.sk. 8 tabulas, 10 attēli, izmantoto informācijas avotu skaits 93 un 3 pielikumi.

Critical thinking is mentioned as one of skills needed in education system of Latvia which must be learned by every student, therefore, teachers have to have a tool to measure it. Critical thinking is an essential skill in everyday life, professional work, and personal development. It is a process in which methods are used to do an objective and critical evaluation of information, ideas and to reasonably reflect of one’s accomplishments. That’s why master’s thesis “Approbation of critical thinking test for reflection skill evaluation in gymnasium’s 7th grade” goal is to approbe H.R. Ennis’s critical thinking test. As most suitable way to do research a form of test was chosen. Survey was done electronically. A conclusion that there is no fundamental difference in gender was made by doing analysis of empirical study. If evaluation by highest score is done, then results show that some students have relatively good critical thinking skills but if we evaluate the overall results then a conclusion can be made that student’s critical thinking skills are average. Length of work – 65 pages, including 8 tables, 10 pictures, 93 used information sources and 3 appendices.
Approbation of the critical thinking test for evaluating reflection skills in the 7th grade of the gymnasium
Keywords: Izglītības zinātnes; kritiskā domāšana; caurviju prasmes; refleksija; kritiskās domāšanas novērtēšanas testi