Hroniskas venozas mazspējas riska faktori sievietēm pēc 40 gadiem - Mateļenoka, Līna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma „ Hroniskas venozas mazspējas riska faktori sievietēm pēc 40 gadiem”. Tēmas aktualitāti nosaka saslimšanas izplatība darbaspējīgām un sociāli aktīvām vecuma grupām, kas izraisa pacientu dzīves un darbaspējas kvalitātes samazināšanos ar augstu invaliditātes līmeni. Cilvēkiem, kam ir hroniska venoza mazspēja, izvērtēt riska faktorus un profilakses pasākumus ir būtisks priekšnoteikums ilgākai veselības saglabāšanai un komplikāciju novēršanai. Pētījuma mērķis: izpētīt un izvērtēt hroniskas venozas mazspējas riska faktorus sieviešu vidū pēc 40 gadiem. Pētījuma uzdevumi ir noteikt hroniskas venozas mazspējas izplatību un struktūru, noskaidrot nozīmīgākos riska faktorus, kas ietekmē hroniskas venozas mazspējas attīstību, hroniskas venozas mazspējas slimības ilgumu, visbiežākos simptomus, kā arī zināšanas par profilaktiskiem pasākumiem. Apkopot un analizēt anketās iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus par iegūtajiem datiem. Izvirzīta hipotēze ir: būtiskākie hroniskas venozas mazspējas riska faktori sieviešu vidū ir saistīts ar smagu fizisko darbu un ilgstošu statisko slodzi stāvus un sēdus pozā. Lai sasniegtu pētījumā izvirzīto mērķi un pierādītu pētījuma hipotēzi, autore pielietoja kvantitatīvo pētniecības metodi, izmantojot pētniecības instrumentu – aptaujas anketu. Iegūtie dati liecina, ka HVM riska faktoru izplatība sieviešu vidū bija dažāda, bet starp tiem pārsvarā dominē statiskā slodze stāvus un sēdus pozā, liekais svars un iedzimtība. Izvērtējot pētījuma datus, var secināt, ka hipotēze ir daļēji apstiprinājusies. Visizplatītākais riska faktors sieviešu vidū pēc 40 gadiem ir ilgstoša statiskā slodze stāvus vai sēdus pozā, bet smags fizisks darbs spēlē mazāku lomu. Atslēgvārdi – sievietes, hroniska venoza mazspēja, HVM riska faktori, profilakse.

Bachelor’s thesis topic ”Risk factors for chronic venous insufficiency in women over 40 years”. The title of the bachelor thesis is about the risk factors for chronic venous insufficiency in women after the age of 40. The focus of the topic is determined by the prevalence of the disease in unimpaired and socially active age groups, which causes a decrease in the quality of life and working capacity of patients with high levels of disability. For people with chronic venous insufficiency, it is essential to evaluate risks factors and preventive measures to maintain health for longer and prevent complications. The aim of research is to verify incidence of risk factors of chronic venous insufficiency disease (CVI). The tasks of the study are to determine the prevalence and structure of chronic venous insufficiency, to determine the most important risk factors that affect the development of chronic venous insufficiency, the duration of chronic venous insufficiency disease, the most common symptoms, as well as knowledge of preventive measures. The hypothesis is that the most significant risk factor for chronic venous insufficiency among women is associated with hard physical work and prolonged static load in an upright and sitting position. In order to achieve the goal set in the study and to prove the research hypothesis, the author used a quantitative research method using a research tool - a questionnaire. In the research, the quantitative - survey method was used. The obtained data show that the prevalence of CVI risk factors among women various, but among them prevathe static load in an upright or sitting position, overweight and heredity. Evaluating the research data, it can be concluded that the hypothesis has been partially confirmed. The most common risk factor among women over the age of 40 is prolonged static pressure in an upright or sitting position, but heavy physical work plays a smaller role. Key words: women, chronic venous insufficiency, risk factors of CVI (chronic venous insufficiency), preventive measures
Risk factors for chronic venous insufficiency in women over 40 years
Keywords: Medicīna; sievietes; hroniska venoza mazspēja; HVM riska faktori; profilakse