Mikrobioloģiskās kvalitātes noteikšana dzeramajam ūdenim ar klasiskās kultivēšanas un polimerāzes ķēdes reakcijas metodēm - Kairiša, Līva (Latvijas Universitāte, 2024)
Tīrs dzeramais ūdens ir nozīmīgs katra cilvēka ikdienā. Latvijā tas tiek regulāri monitorēts, tas atbilst ūdens kvalitātes noteikumiem un ir drošs dzeršanai, tomēr daļa cilvēku izvēlas dzeramo ūdeni atkārtoti apstrādāt vai pirkt fasētu dzeramo ūdeni. Ūdens monitorēšanai Latvijā pagaidām tiek izmantotas tradicionālās metodes, kuras ir relatīvi lētas, taču laikietilpīgas, salīdzinot ar molekulārajām metodēm. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot ar klasiskās kultivēšanas un polimerāzes ķēdes reakcijas metodēm, vai izvēlēto dzeramā ūdens veidu mikrobioloģiskā kvalitāte būtiski atšķiras starp dzeramā ūdens paraugiem. Mikrobioloģiskā kvalitāte tika novērtēta ar klasiskās kultivēšanas un polimerāzes ķēdes reakcijas metodēm, papildus datu pārbaudei izmantojot ūdeņraža jonu un duļķainības pārbaudes. Ar abām pielietotajām metodēm konstatēts, ka visos paraugos ir mikroorganismu klātbūtne koncentrācijās līdz 105 uz 1 ml. Paraugu statistiskajās analīzēs, izmantojot One-way ANOVA, tika noskaidrots, ka dzeramā ūdens paraugu rezultāti savā starpā būtiski neatšķiras. Darbs tika izstrādāts Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūtā, laika posmā no 2023.gada marta līdz 2024.gada aprīlim.

Clean drinking water is important in every person's daily life. In Latvia, it is regularly monitored, it complies with water quality regulations and is safe for drinking. However, some people choose to filter their drinking water again or buy packaged drinking water. Conventional methods are currently used for water monitoring in Latvia, which has relatively low costs, but these mothods are time-consuming compared to molecular methods. The aim of the bachelor's thesis is to find out with the classical cultivation and polymerase chain reaction methods whether the microbiological quality of the selected types of drinking water significantly differs between drinking water samples. Microbiological quality was assessed by classical culture and polymerase chain reaction methods, in addition to data verification using hydrogen ion and turbidity tests. With the two main applied methods, it was established that all samples have the presence of microorganisms in concentrations up to 105 in 1 ml of the sample. The statistical analyzes of the samples revealed that the results of the drinking water samples do not significantly differ from each other using One-way ANOVA. The work was developed at the Institute of Water Systems and Biotechnology of the Riga Technical University, in the period from March 2023 to April 2024.
Determination of microbiological quality of drinking water by bacterial cultivation and polymerase chain reaction methods
Keywords: Bioloģija; dzeramais ūdens; dzeramā ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte; klasiskās kultivēšanas metode; polimerāzes ķēdes reakcija