Augu lapu šūnu anabiozes iespējamība lapu drogu dehidratācijas rezultātā - Nepryakhina, Anastasia (Latvijas Universitāte, 2021)
Ārstniecības augi plāši izmantojas medicinā dažādas veidas – tabletes, pulvēris un tējas veidā. Kvalitātes augu drogas pagatavošana ir nozīmīga, lai saglabat šūnas dzīvotspēju un morfoloģijas strukturu. Mehāniskas šūnas bojājumus rezultātā rodas nekroze vai programmēta šūnas nāve, kura norāda uz sliktas kvalitātes drogu. Darba pētīta četras arstniecības augus – sarkanais āboliņš (Trifolium pratense), parastais baziliks (Ocimum basilicum), piparmētra (Mentha x piperita) un parastais tabaks (Tabacum nicotinum). Visi augu paraugi tika dehidratēti dažādās temperatūras pie 20% mitrumā, lai sasniegt anabiozes stāvokļi un pēc tam rehidratēti aptuvēni viena stunda laika un tika nomerīta fotosintēzes intensitāte un vitalitātes koeficents, kuru veido trīs parametri: (a)reakcijju centru blīvumu, (b) gaismas reakciju efektivitāte ar primāras fotoķīmijas maksimālo iznākumu un (c) parametrs, kurš saistīts ar tumsas reakciju efektivitāti. Mērījumi biji veikti ar divam metodēm – konfokāla lazerskenējošas mikroskopija un fotosintēzes mērītājs. Iegūtas rezultāti pierādija anabiozes procesu veikšanu optimālos apstakļos.

Herbs are used medicinally in various forms - as pills, pulveris and teas. The preparation of a quality herbal drug is important to preserve cell viability and morphological structure. Mechanical damage to the cell results in necrosis or programmed cell death, which indicates a poor quality drug. This thesis investigates four herbs: red clover (Trifolium pratense), common basil (Ocimum basilicum), mint (Mentha x piperita) and common tobacco (Tabacum nicotinum). All plant samples were dehydrated at different temperatures at 20% humidity to reach anabiotic states and then rehydrated for approximately one hour and the photosynthetic rate and the vital coefficient were measured, consisting of three parameters: (a)the density of reaction centres, (b) the light reaction efficiency with maximum yield of primary photochemistry and (c) the parameter related to the dark reaction efficiency. The measurements were carried out by two methods: confocal laser scanning microscopy and a photosynthesis meter. The results obtained demonstrated the performance of anabiosis processes at optimum conditions.
The possibility of cellular and iOS is in plant cells as a result of leaf dehydration
Keywords: Bioloģija; anabioze; ārstniecības augi; sarkanais āboliņš; nekroze; programmēta šūnu nāve