Latvijas preču eksporta konkurētspējas analīze - Zolotare, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2014)
Eksportam un tā konkurētspējai ir liela nozīme valsts ekonomiskajā attīstībā un labklājības līmeņa celšanā ilgtermiņa, jo tie stimulē produktivitātes paaugstināšanos un inovācijas ražošanā. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz starptautiskās tirdzniecības datiem, novērtēt Latvijas preču eksporta konkurētspēju un strukturālās transformācijas potenciālās iespējas, lai izteiktu priekšlikumus ekonomikas politikas pilnveidošanai. Izpētes rezultāti liecina, ka Latvijas ražotāji ir konkurētspējīgi koksnes un tās izstrādājumu, dzērienu, graudaugu kultūru, piena produktu, kā arī gaļas, zivs un atsevišķu tekstilizstrādājumu eksportā. Latvijai ir raksturīga intensīva tirdzniecība dzelzs, tērauda un cinka izstrādājumu, mēbeļu, kā arī organisko ķīmisko savienojumu nozaru ietvaros, kas stimulē inovācijas un veicina eksporta diversifikāciju.

Export and its competitiveness are very significant in the context of country’s economic development and welfare growth in the long run, because both of them promote higher level of productivity and innovation in production. Using data on international trade this thesis estimates competitiveness of Latvian commodity export and the potential possibility for structural changes in order to suggest economic policy improvements. Study finds Latvian producers are competitive in exports of wood and articles of wood, beverages, cereals, dairy products, as well as meat, fish and certain textile fabrics. High level of intra-industry trade is common for Latvian iron, steel, zinc and articles thereof, as well as organic chemicals production sectors. That stimulates innovation and promotes export diversification.
Competitive analysis of Latvia commodity export
Keywords: Ekonomika