Naratīvs Laimas Kotas romānā “Istaba” un Kristīnes Ulbergas romānā “Tur” - Kurpniece, Ruta (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma centrā izvirzīts Laimas Kotas romāns “Istaba” un Kristīnes Ulbergas romāns “Tur”, kuri pētīti trīs stāstījuma gramatikas aspektos – laiktelpa, redzespunkts jeb stāstītājs un personas. Pētījums balstīts naratoloģijas teorijā. Pētījuma mērķis ir pētīt Laimas Kotas un Kristīnes Ulbergas romānus naratoloģijas teorijas kontekstā, atklājot un salīdzinot stāstījuma struktūras raksturīgākās iezīmes radītajā laiktelpā, redzespunktā jeb stāstītājā un personās. Pētījuma uzdevumi ir iepazīties ar teorētisko materiālu par naratoloģijas teoriju, lai gūtu ieskatu tās veidošanās vēsturē un saprastu analīzes principus, pēc kuriem analizēt romānā “Istaba” un “Tur” radīto laiktelpu, personas un redzespunktu jeb stāstītāju un noslēgumā, balstoties uz iegūto informāciju, salīdzināt iegūtās romānu analīzes un izdarīt secinājumus. Rezultāti atklāj detalizētus stāstījuma veidošanas principus romānos “Istaba” un “Tur”.

The research sets out Laima Kotas’ novel “Istaba” and Kristīne Ulbergas’ novel “Tur”, where there are researched three levels of narrative grammar – time and space, narrator and characters. The research is based on narrative theory. The goal of the research is to analyse Laima Kotas’ novel “Istaba” and Kristīne Ulbergas’ novel “Tur” in context of narrative theory, in the result revealing and compareing the structure of narrative and characteristic features in created time and space, narrator and characters. The tasks are to get acquainted with theoretical material of narrative theory, thus gaining insight in the historical formation of the theory and to understand the principles of analysis, and using the method to analyse time and space, characters and narrator in novel “Istaba” and “Tur”, in the end, based on the obtained information, to compare acquired novel analysis and draw conclusions. Results indicate detailed principles of narrative formation in novel “Istaba” and “Tur”.
Narrative in Laima Kotas novel “The room” and Kristīne Ulberga’s novel “There”
Keywords: Filoloģija; naratoloģija; laiktelpa; stāstītājs; personas; Kota