Mediju politiskās dienaskārtības noteikšanas vara: Saeimas deputātu viedokļi (2017. gads) - Šķestere, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot 12.Saeimas deputātu viedokļus par nacionālo mediju varu nacionālā līmeņa politiskās dienaskārtības notiekšanas procesā. Parlamenta deputātu viedokļu pētījumos Zviedrijā un Beļģijā tika secināts, ka masu mediji ir vieni no ietekmīgākajiem politiskās dienaskārtības noteicējiem līdzās premjerministram un politiskajām partijām. Iedvesmojoties no iepriekšējos pētījumos paustajām atziņām, tika īstenots Saeimas deputātu pētījums, atklājot parlamentāriešu viedokļus par masu mediju varu uz nacionālā līmeņa dienaskārtības noteikšanu. Pētījums balstīts politiskās komunikācijas, dienaskārtības noteikšanas un politikas mediatizācijas literatūras analizē. Pētījuma uzdevums bija ne tikai noskaidrot, cik lielu dienaskārtības noteikšanas varu politiķi piedēvē deputātiem, bet arī salīdzināt šos viedokļus ar iegūtajiem datiem Zviedrijā un Beļģijā. Pētījums atklāja būtiskas atšķirības ar deputātu viedokļiem Zviedrijā un Beļģijā: Saeimas deputāti uzskata, ka radio un televīzija būtiski ietekmē politisko dienaskārtību, ievērojami mazāku varu piedēvējot drukātajai presei uz nacionālā līmeņa politiskās dienaskārtības noteikšanas procesu.

The aim of this master’s thesis is to uncover the opinions of the Latvian members of parliament (MPs) on the media’s political agenda-setting power. The comparative surveys of MPs in Sweden and Belgium showed politicians consider the mass media to be one of the key political agenda setters, competing with the Prime minister and political parties. This research study is inspired by the above findings, however the focus will be on the opinions of Latvian MPs. The framework of this research is based on analysis of political communication, agenda-setting, and mediatization of politics literature. The task was not only to clarify how much power the MPs in Latvia attribute to the media, but also compare these findings with the collected data in Sweden and Belgium. The findings revealed that the opinions of MPs in Latvia differ significantly. The members of the Latvian Parliament attribute equally significant power to radio and television and much less power to written press than MPs in Sweden and Belgium.
Media's Political Agenda-Setting Power: Opinions of Latvian MP's (2017)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Saeimas deputāti; dienaskārtības noteikšana; mediju vara; politikas mediatizācija; aptauja