Fiziskas aktivitātes nozīme pacientiem ar lieko svaru - Fiļipova, Irina (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Fiziskas aktivitātes nozīme pacientiem ar lieko svaru” tiek aplūkota fizisko aktivitāšu loma liekā svara mazināšanā un veselības uzlabošanā. Teorētiskajā daļā apskatīta liekā svara izplatība, tā ietekme uz veselību, kā arī fiziskās aktivitātes pozitīvā ietekme uz vielmaiņas procesiem, sirds un asinsvadu sistēmu un psiholoģisko pašsajūtu. Pētījuma daļā analizēti pieaugušo ar lieko svaru fiziskās aktivitātes paradumi, motivācija, kā arī šķēršļi aktīva dzīvesveida ieviešanai. Pētījumā izmantota kvantitatīvā metode – anketēšana, kuras rezultāti sniedz ieskatu par respondentu fiziskās slodzes biežumu, izvēlētajiem aktivitāšu veidiem un to saistību ar subjektīvo veselības stāvokli. Darba noslēgumā izstrādāti secinājumi un priekšlikumi veselības veicināšanai caur fizisko aktivitāti, īpašu uzmanību pievēršot informācijas pieejamībai un atbalsta sistēmas nozīmei. Darba mērķis: noskaidrot fizisko aktivitāšu nozimīgumu ikdienā pacientiem ar lieko svaru. Darba uzdevumi: 1.Apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par lieko svaru un fiziskas aktivitātes ietekmi uz cilvēka veselību. 2.Izvēlēties māszinību teoriju un analizēt darba tēmu teorijas kontekstā. 3.Izveidot aptaujas anketu un veikt pilotpetījumu. 4.Atlasīt respondentus pētījuma veikšanai. 5.Veikt respondentu aptauju. 6.Apkopot un analizēt iegūtos aptaujas rezultātus. 7.Formulēt secinājumus, balstoties uz iegūtajiem datiem. Pētījuma hipotēze: Pacientiem ar ĶMI virs 25 kg/m² ir nepietiekams fiziskās aktivitātes līmenis Darbs sastāv no 57 lappusēm, izmantoti 44 literatūras avoti. Atslēgvārdi: liekais svars, fiziskā aktivitāte, ĶMI, veselības problēmas, motivācija, uzturs, pacienti, izglītošana.

The bachelor's thesis "The Importance of Physical Activity for Overweight Patients" examines the role of physical activity in weight loss and health improvement. The theoretical part covers the prevalence of overweight, its impact on health, and the positive effects of physical activity on metabolism, the cardiovascular system, and psychological well-being. The research part analyzes the physical activity habits, motivation, and barriers to an active lifestyle among overweight adults. The study used a quantitative method – a survey, the results of which provide insights into the frequency of physical activity, the types of activities chosen, and their relationship with subjective health status. The conclusion includes findings and recommendations for health promotion through physical activity, with particular attention to the accessibility of information and the importance of support systems. The aim of the thesis is to determine the significance of physical activity in the daily lives of overweight patients. Objectives of the work: 1.Collect and analyze scientific literature on overweight and the impact of physical activity on human health. 2.Select a nursing theory and analyze the topic in the context of that theory. 3.Create a survey and conduct a pilot study. 4.Select respondents for the study. 5.Conduct the survey with respondents. 6.Collect and analyze the survey results. 7.Formulate conclusions based on the collected data. Hypothesis of the study: Overweight patients with a BMI above 25 kg/m² have an insufficient level of physical activity. The thesis consists of 57 pages and uses 44 literature sources. Keywords: overweight, physical activity, BMI, health problems, motivation, nutrition, patients, education.
The Importance of Physical Activity for Overweight Patients
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; liekais svars; fiziskā aktivitāte; ĶMI; veselības problēmas; motivācija