L.Uļickas stāstu cikls "Bednyje rodstvenniki" (tēlu sistēma) - Jurčenko, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2006)
Ludmila Uļicka ir viena no spilgtākajiem pēdējā gadu krievu literatūras parstāvjiem. Interese par L. Uļickas daiļradi palielinās gan no pētniekiem, gan no lasītajiem. Pētījuma aktualitāte ir L. Uļickas daiļrades pētījumu trūkumā. Šo pētījumu var nosaukt par novatorisku, tādēļ ka uz doto brīdi vēl neeksistē pētnieciskie darbi, kas tiek veltīti cikliem L. Uļickas daiļradē. Par pētījuma priekšmetu izvirzita L. Uļickas proza, bet par to objektu – viņas stāstu cilks "Bednyje rodstvenniki" (tēlu sistēma). Pētījuma mērķis ir mēģinājums pierādīt ka "Bednyje rodstvenniki" pieder pie stāstu cikla. Tāpat analīzē ietilpst tēlu sistēmas raksturojums, galveno cilka tēmu, motīvu un ideju atklāšana. Pirmā nodaļa – “Ludmila Uļicka 90. gadu 20 gadsimta, 21 gadsimta sākuma literārajā kontekstā”- veltīta rakstnieces ieņemamās vietas mūsdienīgā literārā procesa definēšanai. Otrā pētījuma nodaļa – “Stāsta žanra problēma literatūras zinātnē” - veltīta stāstam kā mazai episkai formai. Trešajā darba nodaļā – “Daiļdarbu cilizēšana” – tiek izpētīti liriskās un episkās cilizēšanas principi, izmeklēti galvenie cikla veidošanas elementi. Šis pētījums sastāv no ievada, trīs teorētiskajām nodaļām, no vienas praktiskās nodaļas, secinājuma un no bibliogrāfijas.

L. Ulicka is one of the most vivid representatives of the Russian prose of the 90ths of 20 century and the beginning of the 21 century. The interest to creations works of L. Ulicka grows as from the side of investigators, as from the side of readers. The importance of investigation is connected with the absence of special works, devoted the creation of L. Ulicka. This investigation may be quite new, because the works, devoted to the cykle in works of L. Ulicka doesn’t exist today. The subject of investigation is the prose of L. Ulicka, but the object – the cycle of her stories "Bednie Rodstvenniki". The aim of this investigation is the prove that "Bednie Rodstvenniki" is the cycle of stories. The analyse includes the characteristic and systematization of the images system, showing of the main themes, motives and ideas of cycle. The first chapter is “Ludmila Ulicka in the context of literature 90ths of 20 century and the beginning of the 21 century” is devoted finding the certain place, which L.Ulicka have in the modern literature process. The second chapter - “The problem of genre the stories in the literature process” – devoted to the story as a small epic genre. The third chapter - “The problem of cycle in literature works” – devoted to the principles of lyric and prosaic cycle and main cycle connections. This work consists from the introduction, three theoretical chapters, the investigation, conclusion and bibliography.
The System of Images in the Cycle of Stories by L. Ulicka "Bednie Rodstvenniki"
Keywords: Krievu filoloģija