Grāmatvedības profesiju daudzveidība, to vēsturiskā attīstība un profesiju klasifikācija Latvijā - Apenīte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Grāmatvedība ir ļoti nozīmīga saimnieciskās darbības sastāvdaļa, taču ar to saistītās profesijas ne vienmēr tiek novērtētas atbilstoši to nozīmei. Šīs nozares profesiju līmenis ir krities un arī sabiedrības skatījums uz šo profesiju kļūst nenopietnāks. Darba mērķis: pamatojoties uz zinātniskās literatūras izpēti un ar grāmatvedību saistīto normatīvo aktu analīzi, izstrādāt rekomendācijas Latvijas Profesiju Klasifikatora satura pilnveidošanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi darbā tika pētīta ar grāmatvedību saistošo jēdzienu nozīme, grāmatvedības vēsture, Latvijas Profesiju Klasifikators attiecībā uz grāmatvedības profesijām un salīdzināts ar Lietuvas Profesiju Klasifikatoru. Uz iegūtās informācijas bāzes tika izdarīti secinājumi un doti priekšlikumi Latvijas Profesiju Klasifikatora pilnveidošanai. Darbs sastāv no 69 lpp. un 5 tabulām.

Accounting is a very important part of economic activity, but it related professions are not always assessed according to their contributions. These professions rate has fallen and the public view of this profession is becoming less serious. The goal: Based on the scientific literature and research related to accounting laws and regulations analysis, develop recommendations for Latvian Classification of Occupations to improve the content. In order to achieve the goal was studied accounting concept, accounting history, Latvian Classification of Occupations with regard to the accounting professions and compared with the Lithuanian Classification of Occupations. On the basis of information obtained conclusions were reached and given proposals for improvement of Latvian Classification of Occupations. The work consists of 69 pages and 5 tables.
Diversity of accounting professions, their historical development and classification of professions in Latvia
Keywords: Ekonomika; Grāmatvedība; Grāmatvedības vēsture; Grāmatvedības jēdziens; Grāmatvedības profesija; Grāmatvedības profesiju daudzveidība