Biznesa ētikas un korupcijas tendences- Baltijas un Skandināvijas valstu salīdzinājums - Smildziņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
„Korupcija” ir jēdziens, kas bieži vien izskan masu medijos. Par korupciju valsts sektorā tiek uzskatīta sabiedrības uzticētās varas ļaunprātīga izmantošana. Tā daudzās pasaules valstīs jau ir kļuvusi par būtisku problēmu, un pirmsākumi meklējami katras tautas kultūrā un paražās. Pēdējos gados visā pasaulē ir izskanējis viedoklis, ka korupcijas apkarošana iespējama tikai apvienojot visu valstu spēkus, jo tā ir transnacionāla problēma. Diplomdarba tēma ir „Biznesa ētikas un korupcijas tendences – Baltijas un Skandināvijas valstu salīdzinājums”. Diplomdarba mērķis - izveidot priekšlikumu kopumu, kā uzlabot biznesa ētikas ievērošanu un samazināt korupciju uzņēmumos, iestādēs un organizācijās Skandināvijas un Baltijas valstīs. Diplomdarba uzdevumi:  raksturot jēdzienus „biznesa ētika” un „korupcija”;  izpētīt un analizēt Baltijas un Skandināvijas valstu biznesa ētikas un korupcijas tendences;  izstrādāt un veikt aptauju un ekspertu interviju, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par biznesa ētikas principu ievērošanu;  analizēt aptauju un interviju;  izdarīt un apkopot secinājumus. Diplomdarbā izstrādes laikā iegūtie rezultāti rāda, ka korupcijas ir viena no aktuālākajā problēmām Baltijas valstīs. Turpretī Skandināvijas valstīs šī parādība nekad nav bijusi izteikta. Abos reģionos valda vienots uzskats - valdības veiktie pasākumi korupcijas apkarošanā nav pietiekami efektīviem. Atslēgas vārdi: biznesa ētika, korupcijas apkarošana, Baltijas valstis, Skandināvijas valstis, iedzīvotāju uztvere par korupciju.

"Corruption" is a concept that is often mentioned in the mass media. Corruption in the public sector is considered abuse of power, institutionalized by the private sector. It has become a major problem in many countries around the world, and has its roots in national culture and customs. During recent years an opinion has been suggested that the fight against corruption can only be possible as a combination of all the national forces, because it is a transnational problem. The theme of the bachelor paper is "Tendencies of business ethics and corruption - comparison of Baltic and Scandinavian states". The aim of the bachelor paper is to create a set of proposals to improve business ethics and reduce corruption in companies, institutions and organizations in Scandinavian and Baltic countries. The tasks of the bachelor paper are: •to describe the concepts of "business ethics" and "corruption"; •to explore and analyze tendencies of business ethics and corruption in Baltic and Scandinavian states; • to develop and conduct a survey and expert interviews and to determine public opinion about the principles of business ethics; • to analyze the data from questionnaire and interviews; • to set conclusions. The results of the bachelor paper show that corruption is one of the main problems in the Baltic States. However, this phenomenon has never been so evident in Scandinavian states. There is broad consensus within these two regions - measures taken by government to fight corruption are not sufficiently effective. Keywords: business ethics, fight against corruption, Baltic states, Scandinavian states, citizens’ perception of corruption.
The Tendencies of business ethics and corruption- comparison of Baltic and Scandinavian states
Keywords: Ekonomika