Kognitīvā poētika latviešu dainās par ābeli: no formulas uz zīmi - Vācere, Laila (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienas folkloras tekstu publicēejumu pētījumos vērojama tendence analizēt tekstu mijiedarbībā ar adresātu, parādot, ka apziņa veidojas valodiski un poētiski izprastā pasaules ainā. Autores pētījuma zinātniskā novitāte – tiek izmantotas kognitīvās poētikas un semiotikas teorētiskās iespējas analizējot dainas par ābeli un atsedzot tos poētiskās folkloras jēdzieniskos slāņus, kur paralēlisms starp sievieti un ābeli rosina zīmes konvenciju brīvu darbību tā, ka valodas struktūra rada paralēlismu domāšanā: sievietes vieta liekot ābelei uzburt miniatūru ainas no sievietes dzīves. Autores pielietotā metode, kas apvieno kognitīvo poētiku ar strukturāli semiotisko pieeju ļauj akcentēt ābeles denotāciju un konotāciju un skatīt ābeles tēlu gan kā zīmi ābele-sieviete, gan kā vienu no mītiskā koka manifestācijām dainās. Multimetodiskais pētījums rada, ka XXI gadsimta folkloru vēlams aplūkot jaunāko zinātnisko atziņu kontekstā kā arhaiskas sabiedrības tradīciju interpretāciju mūsdienu lasījumā.

Nowadays the tendency to analyse the publication of folklore texts is emphasized in the environment of contemporary European culture. Great diversity is observed in research methods, especially, the focus is put on the analysis within interaction between the text and a reader/listener, thus revealing the process of cognition in linguistically and poetically perceived world outlook. The novelty of the dissertation – the author applies the theoretical possibilities of cognitive poetics and semiotics in the analysis of one thematically united folksong cluster (dainas) exposing and defining the semantic layers: in the scope of cognitive poetics the apple tree is viewed as the sign ”apple tree-women”. The focus is put on the denotation and connotation of the apple-tree depicted in dainas. The multimethodological research is carried out in the perspective of modern reader - the folklore texts are examined as a culturally situated phenomenon - the interpretation of the traditions and mythology of archaic society in the context of Latvian culture.
Cognitive Poetics in Latvian Apple Tree Dainas: Through Formula to Sign
Keywords: Literatūrzinātne; Folkloristika; Folklore studies