Slodzes testa nozīme un interpretācija (kritēriju izstrāde) pacientiem pēc miokarda revaskularizācijas (ar angioplastijas metodi) - Mintāle, Iveta (Latvijas Universitāte, 2011)
Slodzes testa nozīme un interpretācija, kritēriju izstrāde pacientiem pēc miokarda revaskularizācijas ar angioplastijas metodi Darba mērķis ir novērtēt invazīvās un medikamentozās ārstēšanas efektivitāti KSS pacientiem pēc perkutānas koronārās intervences, izdarot fiziskās slodzes testu un pierādot tā prognostisko nozīmi attiecībā uz restenozi. Pētījumā iekļauti 7 300 pacienti ar koronāro artēriju slimību, kuriem veikta PCI un izdarīta 24 mēnešu apsekošana, izdarot slodzes testu. Atsevišķi apskatīti augsta riska pacienti ar kreisās koronārās artērijas stumbra (LM) stenozi. Radīts unikāls KSS un LM pacientu, kas ārstēti ar PCI, datu reģistrs. Noteikti specifiski kritēriji restenozes riska izvērtēšanai ar fiziskās slodzes testu: ST izmaiņas, ST/P un Robinsona indekss, slodzes lielums. Izstrādāti metodiskie norādījumi slodzes testa veikšanai, kā arī algoritmi KSS pacientu funkcionālā stāvokļa novērtēšanai pēc revaskularizācijas. Slodzes tests ir droša augsti specifiska metode invazīvās un medikamentozās ārstēšanas efektivitātes izvērtēšanai KSS pacientiem pēc PCI.

Importance of the exercise test follow-up programme for patients with coronary artery disease underwent percutaneous coronary intervention. The aim of this study is to investigate the efficacy of invasive and medical treatment for CAD patients after PCI, particularly focusing on the left main coronary artery (LM) diseased patients, and the prognostic value of the exercise test concerning restenosis. 7300 patients with CHD were followed-up in one year after PCI. Exercise test was done. For LM patients the same follow-up protocol was used and additional angiography were performed. The unique data base for CAD patients and particularly patients with LM stenosis treated with PCI is created. Specific criteria of exercise test are found for diagnostics of coronary artery restenosis – physical work load, ST changes, ST/HR and Robinson index. The practical procedural guidelines for exercise test and algorithms for evaluation of functional status for patients after PCI are elaborated. Exercise test is safe and highly specific method for evaluation of invasive and medical treatment of patients with CAD.
Importance of the exercise test follow-up programme for patients with coronary artery disease underwent percutaneous coronary intervention
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe