Banku saistību līmeņa samazināšanās procesa (deleveraging) ietekme uz Latvijas tautsaimniecību - Gudreniece, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Krīze, kas aizsākās 2008. gadā, pasaulē atklāja dažādus pirms krīzes pietiekami nenovērtētus riskus un problēmas daudzās jomās, it īpaši, finanšu sektorā. Viens no krīzes iemesliem saistāms ar faktu, ka ekonomikas uzplaukuma laikā bankas izsniedza pārāk riskantus kredītus. Pēc krīzes banku sektorā sākās process, ko dēvē par banku saistību līmeņa samazināšanos - „deleveraging”. Šo procesu skata caur kreditēšanas samazināšanos un to mēra ar finanšu sviras palīdzību. Par banku saistību līmeņa samazināšanās procesu pašreiz daudz tiek diskutēts vairākās pasaules valstīs, jo šāds process vērojams visā ES, tai skaitā, Latvijā. Notiekošais process un nesakārotie jautājumi finanšu sektorā bija pamats jaunu ES standartu izstrādē-Basel III, kur iekļauts arī banku saistību līmeņa rādītājs. Bakalaura darba mērķis ir, uz Latvijas komercbanku datu analīzes pamata, noskaidrot finanšu sviras rādītāja izmaiņu ietekmi uz pašu banku stabilitāti un Latvijas tautsaimniecības attīstību kopumā.

The crisis, which started in 2008, revealed a variety of pre-crisis underestimated risks and problems in many areas to the world, especially in the financial sector. One of the causes of the crisis is connected the fact that in the time of economic boom banks granted loans that were too risky. After the crisis the banking sector began a process known as reduction of banks liabilities level (reduction of the percentage of debt) or deleveraging. This process is looked thought credit reduction and it is measured with the help of financial leverage. Deleveraging is currently being actively discussed in several countries around the world, because such process can be observed across the EU, including Latvia. The ongoing operations and unsettled questions in the financial sector was the basic for a development of EU standards - Basel III, which also includes an indicator of level of bank liabilities ratio and its control would further limit the possibility of a crisis.
Banks deleveraging implications on Latvia economy
Keywords: Ekonomika