Seksuāla vardarbība pret nepilngadīgo - Pundure, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs „Seksuāla vardarbība pret nepilngadīgo” ir veltīts Krimināllikuma XVI nodaļā noregulētajiem vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Arvien biežāk publiskajā telpā izskan dažādas ziņas par nepilngadīgo seksuālu izmantošanu gan no ģimenes locekļu puses, svešiniekiem, gan arī interneta vidē. Stājoties spēkā 2014. gada 15. maija Krimināllikuma grozījumiem,1 aizstājot atbildību par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, Krimināllikumā paredzot atbildību par seksuālu vardarbību, autores skatījumā, tiek radīta nekonsekvence Krimināllikuma XVI nodaļas izpratnē. Maģistra darba uzdevums ir rast krimināltiesisku vardarbības, seksuālas vardarbības jēdziena skaidrojumu, saprast, kuri Krimināllikuma XVI nodaļā regulētie nodarījumi ir ar vardarbīgu raksturu. Lai izprastu seksuālas vardarbības jēdzienisko izpratni mūsdienās, autore izpētīja nodarījumu pret dzimumneaizskaramību, kuru pamatā ir vardarbība, vēsturisko aspektu. Tika pētīti Krimināllikuma XVI nodaļas panti, kuri, autoresprāt, satur seksuālas vardarbības iezīmes.

Master Thesis "Sexual abuse against minors" is devoted for Criminal Law Chapter XVI regulated violent offenses against morals and Sexual inviolability. More often in the social media appears different news about sexual abuse of minors by strangers and in the social network, and even from family members. On 15 May, 2014 came into force Amendments of Criminal Law2 where responsibility for the sexual assault was replaced, providing liability for sexual abuse. By the author's opinion, is created inconsistency in the means of Chapter XVI of Criminal law. The goal of Master Thesis is to find criminal and sexual abuse definition and to understand which regulated acts of Chapter XVI of Criminal Law are violent in nature. To understand perceptions of sexual violence nowadays, the Author analysed the historical aspect of sexual attacks based on violence. Also were analysed articles of Chapter XVI of Latvian Criminal law which contains sexual abuse characteristics.
Sexual abuse against minors
Keywords: Juridiskā zinātne; seksuāla vardarbība; seksuāla izmantošana; dzimumneaizskaramība; vardarbība; nepilngadīgais