Kristīgie motīvi latviešu mūsdienu teātrī - Soloha, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2009)
Kristīgo motīvu, ar to saprotot kristīgās ideoloģijas un Bībeles sižetu iedvesmotu motīvu, izmantojums teātrī ir būtisks papildinājums mūsdienu cilvēka ētisko vērtību izpratnē par pasaules kārtību un cilvēku attiecībām. Šajā bakalaura darbā tiek skaidrota šo motīvu atklāsme latviešu teātra izrādēs sākot no 20. gs. 90. gadiem, balstoties uz izrādēm ar Bībeles sižeta izmantojumu. Darba mērķis ir tuvāk aplūkot kristietības paustās idejas teātrī gan vēsturiskā ceļā, gan mūsdienu teātra kontekstā. Darbā izmantotā galvenā pētniecības metode ir analīze. Darbā izpētīts, ka kristīgo motīvu atšķirīgais izmantojums noved pie progresīvām iezīmēm gan sabiedriskās domas veicināšanā, gan teātra valodas meklējumos. Darba struktūru veido ieskats kristietības idejās salīdzinājumā ar to atspoguļojumu teātrī, kā arī personību uzskatos saistībā ar teātri.

Usage of Christian ideas, by that meaning the ones who are motivated ideologically and by the Biblical story, is very important addition to the contemporary understanding of ethical values in the world’s outlook and relationship between people. This bachelor paper clarifies these ideas in the aspect of performances in Latvian theatre starting from 90’s of XX century that have the connection with Biblical content. The goal is to examine more closely the manifested ideas in the historical direction and contemporary context. The paper shows that the different usage of Christian ideas leads to progressive aspects in the social thinking and searches of theatre language. The work consists of insight of Christian ideas comparing to its reflection in theatre and different opinions about the art of theatre.
Christian Theme in Contemporary Latvian Theatre
Keywords: Filoloģija