Iespējas un ieguvumi no Eiropas Savienības un Kanādas visaptverošā ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības nolīguma - Lulle, Ernests (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Iespējas un ieguvumi no Eiropas savienības un Kanādas visaptverošā ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības nolīguma” tiek sniegts ieskats un veikta izpēte par Eiropas Savienības un Kanādas tirdzniecības sadarbības nolīgumu (CETA) un tā ietekmi uz Eiropas Savienību, tai skaitā Latviju. Darba mērķis ir identificēt Latvijas ieguvumus un iespējas no CETA, kā arī salīdzināt CETA nozīmi Eiropas Savienības mērogā. Bakalaura darbs sniedz informāciju par starptautiskās tirdzniecības būtību un to kā ekonomiskās integrācijas izpausmes veidi skaidro starpvalstu sadarbību mūsdienās. Darbā tiek analizēta arī līdzšinējā Eiropas Savienības sadarbība ar Kanādu, kur tiek identificētās konkrētas valstis, kas ir lielākās ieguvējas no CETA. Noskaidrojot CETA būtību, ir izvirzīti arī potenciālie ieguvumi un riski Eiropas Savienības mērogā. Tiek izskatīti riski, kas ir saistīti ar pārtikas drošības standartu samazināšanos, transnacionālo korporāciju ietekmes palielināšanos un nodarbinātības izmaiņām no CETA. Pētnieciskajā daļā veikta Latvijas potenciālo ieguvumu un iespēju analīze no CETA, ņemot vērā līdzšinējās sadarbības tendences un ekspertu sniegto viedokli šajā jautājumā. Pētījuma rezultātos tiek identificētas Latvijas pārtikas rūpniecības un inženiernozares kā vislielākās ieguvējas preču tirdzniecībā, bet būtiskākais ieguvums ir sagaidāms Latvijas pakalpojumu sniedzējiem tradicionālajās pakalpojumu nozarēs un arī strauji augošajā informācijas tehnoloģiju nozarē. Iespējas, ko paver Kanādas publiskā tirgus atvēršana, norāda uz to, ka Latvijas gadījumā vislielākais ieguvums ir gaidāms no Kanādas provinču un pašvaldību publiskajiem iepirkumiem. Bakalaura darba noslēgumā ir veikta CETA nozīmes analīze Eiropas Savienības mērogā, kas norāda uz Eiropas Savienības starptautiskās pozīcijas uzlabošanos un jaunajām iespējam sadarbībā ar citām pasaules valstīm.

The Bachelors thesis “Benefits and Opportunities from the Comprehensive Economic and Trade Agreement Between European Union and Canada” gives insight and analysis about the European Union and Canada free trade agreement (CETA) and its impact on European Union and Latvia. The goal of this thesis is to identify the benefits and opportunities for Latvia from CETA, as well as compare the individual benefits of CETA against the overall importance of CETA in the European Union. The Bachelor thesis contains the necessary information on the core idea behind international trade and how economic integration explains economic cooperation nowadays. This paper analyses previous cooperation between European Union and Canada to identify which countries are expected to gain the most from free trade with Canada. This paper also looks at the main components of CETA and the potential risks it may create. The risks examined include the possibility of a decrease in food safety standards, the increasing role of transnational corporations and the possible changes in employment brought up by CETA. Furthermore, the research part of this paper looks at the impact of CETA on Latvia, where the analysis is based on statistical data and given arguments of experts in Latvia. The results showcase that the benefit for Latvia in trade with goods will comes from the food and engineering industries. However, the main benefit is to be expected from the trade in services, especially in the sector of information technology. Regarding the public procurement market in Canada, Latvia stands to benefit from the access specifically at Canadas provincial and municipal levels. In the final section of the bachelor’s thesis an analysis of the importance of CETA to the European Union is made, where the main benefit is from the improvement of European Union’s position in the world as well as possibility of new cooperation opportunities.
Benefits and Opportunities from the Comprehensive Economic and Trade Agreement Between European Union and Canada
Keywords: Ekonomika; CETA; ekonomiskā integrācija; preferenciālās tirdzniecības līgumi; Eiropas Savienība; Latvija