Klimata mainības tendences Zīlānu apkaimē - Strode, Linda (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis bija raksturot un izvērtēt Zīlānu apkaimes klimatu un tā mainības tendences pēc datu rindām no 1960. līdz 2008. gadam. Galvenie izvirzītie darba uzdevumi bija apkopot informāciju par klimata mainības tendencēm, iegūt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā pieejamos datus par klimatiskajiem rādītājiem Zīlānu meteoroloģiskajā stacijā, analizēt iegūtos datus un to izmaiņas normas periodā no 1971.gada līdz 2000. gadam, veikt klimatisko datu ilgtermiņa tendenču analīzi pēc Mann - Kendall neparametriskā testa, noteikt būtiskākos klimata ietekmējošos faktorus Zīlānu apkārtnē, kā arī izdarīt secinājumus par klimata mainības tendencēm Zīlānos. Bakalaura darba rezultātā iegūts, ka būtiskākās izmaiņas pētītajā laika posmā ir novērojamas gaisa temperatūras rādītājiem – tiem ir tendence palielināties. Kā arī būtiskas ir vēja ātruma samazināšanās izmaiņas, kas varētu būt saistīts ar atmosfēras cirkulācijas sezonālajām izmaiņām un iespējams arī ar infrastruktūras un apbūves blīvuma palielināšanos Zīlānu apkārtnē. Atslēgas vārdi: Zīlāni, gaisa temperatūra, nokrišņi, vējš, klimata izmaiņas

The aim of the bachelor’s paper was to describe and evaluate the climate and climate change trends in the vicinity of Zīlāni from year 1960 through to year 2008. The main tasks of the paper was to summarize the information about the climate and climate change trends, to collect climatic data from Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre, to analyse collected data and its dynamics concerning period between year 1971 to 2000, to perform an analysis of the long-term data trends using the non-parametric Mann-Kendall test, to describe the main factors affecting the climate of Zīlāni, and to draw conclusions on the climate change trends in the vicinity of Zīlāni. The results of the bachelor's paper showed that significant changes of the climate in explored years have been observed in the characteristics of the air temperature - it tends to rise. Also a significant decrease of wind speed around Zīlāni has been noticed, it could be caused by seasonal changes of atmospheric circulation and possibly by the intensification of the infrastructure and house building around Zīlāni. Key words: Zīlāni, air temperature, precipitation, wind, climate change
Climate Change Tendencies in the Vicinity of Zilani
Keywords: Ģeogrāfija