1,5 – 3 gadus vecu bērnu motorikas attīstības veicināšana pedagoģiskajā procesā runas attīstībai - Červoņikova, Līga (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba nosaukums: ‘’1,5 – 3 gadus vecu bērnu motorikas attīstības veicināšana pedagoģiskajā procesā runas attīstībai”. Darba autore: Līga Červoņikova Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed. Inga Stangaine Pētījuma mērķis: Pētīt nosacījumus veiksmīgai bērna runas attīstības sekmēšanai pedagoģiskajā procesā izmantojot lielās un sīkās motorikas vingrinājumus. Pētījuma hipotēze: 1.5 – 3 gadu veciem bērniem iespējams attīstīt runas prasmes ar sīkās un lielās motorikas vingrinājumu palīdzību, ja tiek ņemtas vērā bērna vecumposma attīstības īpatnības, ja uzdevumi pakāpeniski tiek diferencēti atbilstoši bērna prasmēm un interesēm. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Pētījuma teorētiskajā daļā autore analizē un apraksta bērna attīstības likumsakarības, teorētiskās nostādnes par bērna runas attīstību, bērna lielās un sīkās motorikas attīstību, analizē lielās un sīkās motorikas vingrinājumus bērna runas attīstībai 1.5 – 3 gadu vecumā. Pētījuma empīriskajā daļā autore apraksta pētnieciski praktisko darbību pirmsskolas izglītības iestādē, balstoties uz teorētiskajā daļā gūtajām atziņām. Pētījuma noslēgumā tiek izdarīti secinājumi un sniegti ieteikumi pedagogiem un bērnu vecākiem. Pētījuma rezultāti tiek apkopoti tabulās un attēlos. Atslēgas vārdi: pirmsskola, runas attīstība, sīka motorika, lielā motorika, vingrinājumi. Darba saturs: 53 lappuses, 13 attēli, 7 tabulas, 4 pielikumi.

Anotation Bachelor's thesis title: '' Promoting motor skills development of 1.5 -3 year old children developing speech skills during the pedagogical process''. Author : Līga Červoņikova Scientific supervisor: Dr. paed. Inga Stangaine Aim of the research: To study the conditions for successful promotion of a child's speech development in the pedagogical process using gross and fine motor exercises. Research hypothesis: It is possible to develop speech skills in 1.5 – 3 year old children with the help of fine and gross motor exercises if the characteristics of the age group of a 1.5 - 3 year old child are taken into account, if the tasks are gradually differentiated according to the child's skills and interests. The thesis consists of two parts - theoretical and empirical. In the theoretical part of the study, the author analyzes and describes the regularities of child development, theoretical positions on the development of a child's speech, the development of a child's gross and fine motor skills, analyzes gross and fine motor skills exercises for the development of a child's speech at the age of 1.5 - 3 years. In the empirical part of the study, the author describes the research and practical activities in a preschool educational institution, based on the findings obtained in the theoretical part. At the end of the study, conclusions are drawn and recommendations are provided for educators and parents. The results of the study are summarized in tables and figures. Keywords: preschool, speech development, fine motor skills, gross motor skills, exercises. Content of the work: 53 pages, 13 pictures, 7 tables, 4 appendices.
Promoting motor skills development of 1.5 -3 year old children developing speech skills during the pedagogical process
Keywords: Izglītības zinātnes; Motorika; Pirmsskola; runa; attīstība