Sistemātiska pieeja ļaundabīgu un pirmsvēža bojājumu diferenciācijai mutes dobumā, uzsverot savlaicīgu inosūtīšanu pie onkologa — visaptverošs literatūras apskats - Beļeviča, Alisa (Latvijas Universitāte, 2024)
Priekšvēsture: Mutes dobuma vēzis ir viens no visizplatītākajiem ļaundabīgajiem audzējiem pasaules mērogā, kas rada nopietnas bažas sabiedrības veselībai. Neskatoties uz agrīnas diagnostikas vienkāršību, progresējošu slimību izpausmju biežums joprojām ir nepieņemami augsts, tādēļ ir jāpievērš pastiprināta uzmanība uzlabotām skrīninga metodoloģijām. Rezultātā vairākas valstis ir ievedušas nacionālās mutes vēža skrīninga vadlīnijas. Mērķi: Izpētīt aktuālo literatūru par mutes vēzi un nacionālām mutes vēža skrīninga vadlīnijām caur Latvijas objektīvu.

Background: Cancer of the oral cavity represents one of the most prevalent malignancies on a global scale, being a significant public health concern. Despite the straightforward nature of early diagnosis, the incidence of advanced disease presentations remains unacceptably high, necessitating a heightened focus on improved screening methodologies. As a result, several countries have initiated national oral cancer screening protocols. Aim: To explore the current literature regarding oral cancer and international oral cancer screening programs through the lens of Latvia.
A systematic approach to discriminate malignant and premalignant lesions in oral health, with emphasis on timely oncological referral - a comprehensive literature review
Keywords: Medicīna; oral cancer; cancer screening; malignant lesions; premalignant lesions; cancer detection frequency