Amicus curiae procesuālās pilnvaras un to paplašināšana ieguldītāja - valsts šķīrējtiesas procesā - Ročāne, Katrīna Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā analizēti ierobežojumi amicus curiae pieaicināšanai ieguldītāja – valsts šķīrējtiesas procesā, kā arī tā šauro procesuālo pilnvaru ietekme uz amicus curiae iespējām efektīvi aizsargāt savas tiesības un sabiedrības intereses. Darbs izstrādāts ar mērķi veikt padziļinātu izpēti par amicus curiae institūta nepilnībām ieguldītāja – valsts šķīrējtiesas procesa regulējumā un sniegt atbilstošus risinājumus šo procesuālo nepilnību novēršanai. Bakalaura darbā analizētas amicus curiae procesuālās pilnvaras, kas nostiprinātas ieguldītāja – valsts šķīrējtiesu praksē un ietvertas starptautisko šķīrējtiesas procesu reglamentos. Darba noslēgumā izvirzīti vairāki secinājumi saistībā ar amicus curiae institūta nepilnībām un nepieciešamību veikt grozījumus šķīrējtiesas procesa reglamentos.

The Bachelor’s thesis contains analysis of the restrictions of amicus curiae intervention in investor – state arbitration, as well as the influence of amicus curiae limited procedural rights on the effective protection of its rights and public interest. The aim of this thesis is to do a comprehensive research and suggest appropriate solutions for the flaws in the investor – state arbitration rules regarding the amicus curiae institution. Thesis includes analysis of amicus curiae procedural rights, which are established in the judgements of arbitral tribunals and in arbitration rules. As a result of the research author reaches several conclusions about flaws of amicus curiae institution and the necessity for amendments in international arbitration rules.
The procedural rights and the increase of the procedural rights of amicus curiae in international investment arbitration
Keywords: Juridiskā zinātne; amicus curiae; šķīrējtiesas process; ieguldījumu strīdi; trešā persona; strīdā neiesaistītā puse