Aviosatiksmes radītā trokšņa piesārņojuma novērtējums izmantojot modelēšanas metodi - Lepa, Valērija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā tiek analizēts VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” divu komerciālo gaisa kuģu DH8D un A320, kas Rīgas lidostā 2018. gadā veica visvairāk lidojumu un viena iznīcinātāja F16, kas izvēlēts augsta ekspluatācijas trokšņa dēļ, radītais trokšņa piesārņojums, kas ietekmē lidostas apkārtnē apdzīvotās teritorijas un tās iedzīvotājus. Trokšņa novērtēšanai tika izmantota modelēšanas metode, kas balstīta uz ISO standartu. Darba ietvaros iegūtie rezultāti tika salīdzināti ar mērījumiem, kas iegūti no lidostas monitoringa stacijām laika posmā no 2018. gada 01. janvāra līdz 2018. gada 31. decembrim.

The Master's thesis analyses noise pollution caused by the two commercial aircrafts: DH8D and A320 and one military F16 aircraft of the “International Airport “Riga”, which affects the surrounding areas of the airport and its inhabitants. A modelling method was used to assess noise that is based on ISO standart. The results of the work was compared with measurements from airport monitoring stations during the period from 01 January 2018 to 31 December 2018.
Assessment of air traffic noise pollution using a modeling method
Keywords: Vides zinātne; trokšņa piesārņojums; aviosatiksme; ietekme; modelis