Dorotejas Oremas teorijas pašaprūpes spēju ietekme uz sirds ķirurģijas pacientu dzīves kvalitāti agrīnā pēcoperācijas periodā - Čivkule, Marita (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir „Dorotejas Oremas teorijas pašaprūpes spēju ietekme uz sirds ķirurģijas pacientu dzīves kvalitāti agrīnā pēcoperācijas periodā” Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka dzīves kvalitātes pētīšana mūsdienās ir ļoti aktuāla. Tās daudzie domēni ļauj šo dzīves kvalitāti vērtēt no dažādiem aspektiem, gan no subjektīvās gan objektīvās puses. Dzīves kvalitāte ir jēdziens, kas gadu gaitā mainās un attīstās. Tāpat arī dzīves kvalitāte tiek mērīta aprūpes pakalpojumos, ar mērķi noskaidrot veicamos uzlabojumus. Darba mērķis ir noskaidrot pašaprūpes spēju ietekmi uz pacientu dzīves kvalitāti, gan emocionālā gan fiziskā aspektā, agrīnā pēcoperācijas periodā. Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīti uzdevumi: izpētīt Dorotejas E. Oremas teoriju, Apkopot un izanalizēt zinātnisko literatūru par dzīves kvalitāti un agrīno pēcoperācijas periodu un pašaprūpi Izveidot pētījuma instrumentu – intervijas jautājumus. Apkopot un izanalizēt pētījumā iegūtos datus ar kontentanalīzi. Izdarīt secinājumus. Tika izvirzīts pētniecības jautājums: Kā pašaprūpes spējas ietekmē pacienta dzīves kvalitāti emocionālā un fiziskā aspektā, agrīnajā pēcoperācijas periodā? Darbā autors izmantoja kvalitatīvo pētījuma metodi. Praktiskajā daļā ir apkopotas sešas intervijas ar pacientu. Intervijas noris ar pacientiem, kuri pārcietuši sirds operāciju. Šīs intervijas sniedz ieskatu par pacientu pieredzi, viedokli un sajūtām par agrīno pēcoperācijas periodu, kā tas, ko pacients spēj pats paveikt vai tas, ko palīdz medicīnas personāls, lai nodrošinātu labsajūtu, ietekmē viņa dzīves kvalitāti. Galvenie secinājumi ir, ka dzīves kvalitāti, katrs pacients uztver subjektīvi un dzīves kvalitāte ne vienmēr ir atkarīga no pašaprūpes spējas vai nespējas.

The theme of the Bachelor’s Thesis is Dorothy Orem’s theories on the influence of the self-care ability on the quality of the cardiac surgery patients’ life in the early postoperative period. The importance of the theme is determined by the fact that the quality of life has been widely studied in different spheres of life. Its numerous domains let people evaluate the quality of life from different aspects – objective and subjective. The quality of life is a concept which changes and develops with time. What is more, the quality of life is evaluated according to care services with the aim to find out the further improvements. The aim of the work is to find out the influence of self-care ability on the life quality of the patients looking at emotional and physical aspects in the early postoperative period. The objectives of the work are to study Dorothy Orem’s theory, to summarize and analyze the scientific literature on the quality of life, early postoperative period and self-care, to create the instrument of the research- the survey questions, to summarize and analyze the data with the help of the content analysis, to make conclusions. The research question What is the influence of self- care ability on the patient’s life quality from the emotional and physical aspect? has been put forward – The qualitative research method has been used in the work. In the practical part of the work six interviews with the patients have been summarized. The patients who have had heart medical surgeries have been interviewed. The interviews reveal the patients’ experience, opinion, feelings about the early postoperative period, it is shown how self- care activities in comparison with the help of professional medical care influence the quality of life. The main conclusions made are- every patient understands the quality of life subjectively, the quality of life does not always depend on self- care ability or disability.
Dorothy Orem's Theories on the Influence of the Self-care Ability on the Quality of the Cardiac Surgery Patients' Life in the Early Postoperative Period
Keywords: Medicīna; Dorotejas E. Oremas teorija; Dzīves kvalitāte un pašaprūpe; Agrīnais pēcoperācijas periods; Sirds ķirurģija