Dzimumu algu atšķirība Latvijas darba tirgū Eiropas Savienības kontekstā - Kancāne, Madara (Latvijas Universitāte, 2010)
Aizstāvēšanai piedāvāts maģistra darbs „Dzimumu algu atšķirība Latvijas darba tirgū Eiropas Savienības kontekstā”. Darbā tiek izpētīts dzimumu līdztiesības un diskriminācija jautājums Latvijas un ES darba tirgū. Galvenā uzmanība darbā tiek pievērsta atalgojuma līdzvērtības analīzei, aplūkojot jautājumu gan no tiesiskā, gan praktiskā viedokļa. Par pētījuma pamatu tika ņemti vairāku pētījumu rezultāti, kas veikti Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī autores veiktā aptauja. Darbā atspoguļoti rezultāti un izteikti priekšlikumi nevienlīdzības samazināšanai. Darba saturs izklāstīts trīs daļās. Pirmajā daļā tiek analizēts diskriminācijas jautājumu tiesiskais viedoklis, kas nosaka pasākumu virkni, kas ierobežo nevienlīdzību darba tirgū. Tāpat šajā sadaļā tiek aplūkots stāvoklis Latvijas darba tirgū un to kontrolējošās institūcijas, kas uzrauga, lai to izskaustu. Otrajā daļā tiek analizēti aplūkoti galvenie pētījumi, kas veikti minētajā jautājumā un dzimumu darba algu atšķirību izpēte dažādās nozarēs, to iemesli un skaidrojuma interpretācija. Trešajā daļā tiek veikta aptaujas rezultātu analīze par dzimumu atalgojumu vienlīdzību darba tirgū Latvijā un izteikti risinājumi dzimumu algu atšķirību novēršanai Latvijā Saturs izklāstīts 104.lpp, satur 13 tabulas, 27 attēlus, secinājumus, literatūras sarakstu, kas sastāv no 61 vienībām. Atslēgvārdi: dzimuma algu atšķirība, dzimuma līdztiesības, diskriminācija, darba tirgus, darba samaksa, datu grupēšanas metode, statistikas apstrādes metodika, darba samaksa.

For defence is offered Master’s thesis „Gender Pay Gap in the Latvian Labour market in the European Union Context”. The paper examines the gender-equality and discrimination issues of Latvian and EU labor market. In the work focus is put on the salary equivalency analysis. This question is discussed in both legal and practical terms. The study was based on several studies carried out in European Union Member States and the author's survey. In the paper are reported results and suggestions are made for reducing inequality. The contents are described in three parts. The first part analyzes the issue of discrimination from legal perspective, which determines a series of measures that limits inequality in the labor market. Also in this section is examined the situation and controlling authorities of the Latvian labor market. The second part of the analysis highlights the main studies conducted on the subject and the gender wage gap studies in various sectors, including reasons and explanation interpretation. In the third part carries out the survey results of analysis of the gender pay equality in the labor market and suggests solutions how to prevent gender wage gap in Latvia. Index set 104 p., contains 13 tables, 27 pictures, conclusions, list of references, which consists of 61 units. Keywords: gender wage gap, gender equality, discrimination, labor market, wages and salaries, statistical methodology of processing, data grouping method.
Gender Pay Gap in the Latvian Labour market in the European Union Context
Keywords: Ekonomika